De Nederlandse Hersenbank voor MS

De Nederlandse Hersenbank (NHB) voor MS heeft tot doel om wereldwijd goed gedocumenteerd humaan hersenweefsel (hersenen, ruggenmerg en hersenvloeistof) van MS-patiënten en controles uit te geven aan MS-onderzoek.

De NHB heeft een nationaal donorprogramma, waarbij mensen zich bij leven registreren als hersendonor. Mede hierdoor kan hersenobductie snel na overlijden plaatsvinden. Het weefsel wordt verkregen door middel van snelle obducties met de zeer korte tijd tussen het overlijden en de obductie van gemiddeld 6,5 uur.

 

Door deze korte tijd is het hersenmateriaal van de NHB van hoge kwaliteit, een voorwaarde voor onderzoekstechnieken die veranderingen in eiwit- en genexpressie in MS blootleggen.

Het hersenweefsel wordt op zodanige wijze voor onderzoekers uitgenomen, dat zij precies die gebieden krijgen die zij nodig hebben voor hun onderzoek. Ook de bewerking van het weefsel is aangepast aan de wensen van de onderzoekers zodat het materiaal geschikt is voor hun onderzoek.

In geval van MS worden de hersenen na het overlijden eerst met MRI gescand, zodat de MRI-beelden kunnen worden vergeleken met microscopische beelden. Hierdoor kunnen

Dr. Inge Huitinga, directeur MS Hersenbank

MS-afwijkingen die niet met het blote oog zichtbaar zijn toch worden uitgenomen.

In het magazine VOZ, december 2015, waren dr. Inge Huitinga en Tanja Deurloo (oprichter Annindriya) in gesprek over "Bevlogenheid bij het werken voor mensen met MS". Klik hier voor het magazine. Het artikel vindt u op pagina 48.

 

Meer informatie over de hersenbank vindt u op: www.hersenbank.nl