Gebruik maken van natuurlijke variatie voor het bestuderen van microglia in MS

Belang

MS is een heel diverse aandoening met een zeer uniek verloop dat helaas nog moeilijk te voorspellen valt. In de hedendaagse behandeltrajecten wordt de unieke combinatie van persoonlijke factoren van een MS-patiënt echter nog niet volledig benut. Met de opkomst van ‘individualized medicine’ is het echter te verwachten dat de nadruk hier steeds meer op komt te liggen. Een belangrijke stap in dit proces is het begrijpen van wat de rol is van de unieke genetische code van een individu. Er zijn een honderdtal genetische varianten geïdentificeerd die de kans op de ziekte van MS doen toenemen. Het is echter onbekend wat de effecten van deze varianten zijn.

Methode

Inge Holtman onderzoekt de effecten van genetische variaties op microglia, de afweercellen van de hersenen. Deze cellen spelen een essentiële rol in het gezond houden van de hersenen en lijken een belangrijke bijdrage te leveren aan ziektes van het centrale zenuwstelsel zoals MS. In de laatste jaren is het mogelijk geworden om microglia te isoleren uit hersenweefsel van overleden patiënten of van restmateriaal na een hersenoperatie. Onder supervisie van onder meer Prof. Glass van UCSD en Prof. Eggen en Prof. Boddeke van de afdeling medische fysiologie uit Groningen, is een groot aantal microglia samples geïsoleerd uit hersenweefsel.

Verwacht resultaat

Het doel van dit project is om de microglia in kaart te brengen en daarbij de effecten van genetische varianten die met MS geassocieerd zijn te bepalen. De datasets die worden gegenereerd bieden een uitzonderlijke kans om de functie gevolgen van bepaalde genetische varianten te bestuderen.

Impact

Het onderzoek geeft inzicht in het individuele ziekteproces en kan daarmee een grote stap zijn in de richting van ‘personalized medicine’ voor mensen met MS.

 

Dr. Inge Holtman (University of California, San Diego, USA) 16-935MS

€ 50,000,- voor 1 jaar, toegekend in 2016

Dit project is mogelijk gemaakt door de Gemmy en Mibeth Tichelaar Foundation

 


Over de Gemmy & Mibeth Tichelaar Award

De Gemmy & Mibeth Tichelaar Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een talentvolle jonge MS-wetenschapper. De persoonsgebonden prijs, mogelijk gemaakt door de Gemmy en Mibeth Tichelaar Foundation, maakt fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van MS mogelijk. In 2016 is de prijs voor het eerst uitgereikt.

 

Over Dr. Inge Holtman

Inge Holtman is gespecialiseerd in bio-informatica, een opkomend vakgebied waarin met de nieuwste technieken wordt geprobeerd om biologische informatie uit grote hoeveelheden data te halen. Haar proefschrift heeft ze afgelopen vorig jaar juni succesvol verdedigd. Ze heeft cum laude haar doctorstitel ontvangen. Nu is Holtman werkzaam als postdoc aan de University of California, San Diego, bij de groep van Prof.dr. Christopher Glass, een expert op het gebied van genregulatie in microglia (de afweercellen van de hersenen).