MS onderzoeksdagen

Het VUmc was in november 2016 het decor voor de jaarlijks terugkerende MS Onderzoeksdagen. Nederlandse en Vlaamse wetenschappers, neurologen en andere zorgprofessionals, allemaal betrokken bij MS-onderzoek, ontmoetten elkaar en spraken over de actuele stand van het onderzoek.

Tijdens de MS Onderzoeksdagen staat één ding voorop: hoe kunnen we samen meer stappen vooruit maken in onderzoek naar MS.

“Het blijft ieder jaar een belangrijke en inspirerende bijeenkomst”, zegt directeur Dorinda Roos. “Het is dé plaats voor PhDstudenten (of promovendi), postdocs en professoren om kennis met elkaar te delen. Daar blijft nog steeds veel behoefte aan. Het geeft ze de mogelijkheid elkaar op een rustig moment te spreken, zonder dat er haast is. En als je om je heen kijkt merk je het al: de gesprekken gaan vanzelf.”

Drempel verlagen

Onderzoekers spreken elkaar tijdens de pauzes of lunch, maar ook bij georganiseerde onderdelen zoals de speeddate bijvoorbeeld. Tijdens dit programma-onderdeel proberen twee onderzoekers of er in zeven minuten een gemeenschappelijke basis is voor een gezamenlijk onderzoeksproject.  Menno Schoonheim is assistent professor in het VUmc MS Centrum Amsterdam (MSCA) en al jarenlang deelnemer aan de Onderzoeksdagen. Zelf had hij dit jaar geen match bij de speeddates, maar is wel enthousiast over de opzet. “Het verlaagt de drempel. Vervolgens zie je veel mensen ook bij andere bijeenkomsten. Dat je ze dan al kent, is een pluspunt.”

Samenwerking

Postdoc Judith Fraussen van de Universiteit Hasselt is ook één van de vaste deelnemers aan de onderzoeksdagen. Deze editie is ze niet alleen uit België gekomen, maar samen met elf collega’s. Ze heeft net een presentatie gegeven over veroudering van het afweersysteem bij mensen met MS. “Bij gezonde mensen die ouder worden, wordt ook het afweersysteem geleidelijk ouder. Dat zie je doordat het aantal afweercellen met kenmerken van veroudering toeneemt. Bij zo’n 20 procent van de mensen met MS zijn diezelfde soort verouderde cellen te zien, terwijl ze nog een jongere leeftijd hebben. Ik onderzoek de rol van deze verouderde afweercellen in MS.”

Ook bij Judith hebben de onderzoeksdagen een vaste plek in haar agenda. “Volgens mij kom ik hier al sinds 2006. Het blijft een goede gelegenheid om contact te hebben met Nederlandse collega’s en om eventueel een samenwerking aan te gaan.”

 

Lees meer over de verschillende onderdelen van de MS onderzoeksdagen:

  • De speeddate sessies, vind binnen 7 minuten jouw onderzoeksmatch!
  • Het nieuwe onderdeel van de MS onderzoeksdagen:The Voice of MS Research. Wie is het nieuwe MS onderzoekstalent?
  • De presentatieprijs, dit jaar uitgereikt aan Dr. Gijs Kooij voor zijn prestentatie van het onderzoek naar de werking van vetachtige stoffen bij ontstekingen in de hersenen.
  • De posterprijs, dit keer gewonnen door Jo Mailleux. Zijn onderzoek richt zich op de activatie van lever X receptoren bij ontstekingen in de hersenen.

 


Voorgaande edities:

Lees hier meer over de MS onderzoeksdagen 2015