Wie krijgen MS

Volwassenen met MS

De meeste mensen met MS krijgen die diagnose wanneer ze tussen de 20 en de 40 jaar oud zijn. Daarnaast komt MS ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Hoewel we niet precies weten hoe MS ontstaat, weten we wel dat erfelijke factoren de kans op het krijgen van MS beïnvloeden. Dat maakt MS nog niet per se erfelijk: de kans is zeer klein dat kinderen van mensen met MS ook MS krijgen. Zelfs eeneiïge tweelingen – dus met precies hetzelfde erfelijke materiaal – krijgen vaker niet dan wel allebei MS.


MS komt wel vaker voor bij mensen die verder weg wonen van de evenaar. Hierin spelen omgevingsfactoren uit de omgeving mogelijk een rol, welke precies is nog niet bekend. Wel zou vitamine D hierin een belangrijke rol kunnen spelen. 

Kinderen en MS

Sinds een aantal jaar is bekend dat ook kinderen multiple sclerose kunnen krijgen. In Nederland zijn nu ruim 200 mensen bekend die MS kregen op kinderleeftijd.

Kinderen met MS kunnen dezelfde klachten hebben als volwassenen met MS. Maar omdat de hersenen van een kind nog volop in ontwikkeling zijn, zijn de gevolgen van de ziekte ingrijpender: al vroeg in het ziektebeloop is sprake van leerproblemen, moeheid en zelfs depressie. Een kind met MS hoeft er overigens niet ziek uit te zien of uitvalsverschijnselen te hebben om toch veel beperkingen te hebben in het dagelijks leven.