‘Bij MS is de balans van vetachtige stoffen verstoord ’

Gijs Kooij doet onderzoek naar de werking van vetachtige stoffen bij ontstekingen in de hersenen. Hij ontdekte dat bij mensen met MS sommige van die stoffen afwezig zijn. Voor zijn presentatie tijdens de MS Onderzoeksdagen ontving hij de presentatieprijs.

Na een half jaar onderzoek aan het prestigieuze Harvard in Boston is Gijs Kooij (35) terug in Nederland. In Amerika maakte de onderzoeker, van het MSCA, onderdeel uit van het onderzoeksteam van prof.dr. Charles N. Serhan. “Hij is een autoriteit op het gebied van de werking van lipiden, dat zijn vetachtige stoffen die door het lichaam worden aangemaakt. Hij ontdekte enkele jaren geleden als eerste hoe en welke vetten ervoor zorgen dat een ontsteking in het lichaam onder controle wordt gehouden en uiteindelijk wordt stopgezet. Daardoor kan weefsel zich herstellen en komt het afweersysteem tot rust.  Prof. Serhan heeft dat al voor het hele lichaam onderzocht, behalve in de hersenen. En daar ligt juist mijn interesse en expertise als neurowetenschapper,” vertelt Gijs over zijn motivatie om met dit team samen te werken. “Belangrijke kenmerken bij MS zijn de chronische ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor lijkt het alsof die vetachtige stoffen hun werk niet goed doen. Dat hebben we onderzocht. “

Herstelproces verstoord

Door de unieke meetapparatuur in Harvard kon Gijs in kaart brengen welke ontstekingsremmende vetten aanwezig zijn in hersenvloeistof bij gezonde mensen en welke juist afwezig zijn bij mensen met verschillende vormen van MS.  “We hebben daar profielen van opgesteld en die vergeleken. Uit onze resultaten blijkt dat het natuurlijke herstelproces door de vetten is verstoord bij mensen met MS. Het lijkt er sterk op dat zij bepaalde vetten missen die specifiek in de hersenen voorkomen.”

Nu de (verstoorde) profielen in kaart zijn gebracht, is de volgende vraag waar deze vetachtige stoffen in de hersenen gemaakt worden en waarom ze minder aanwezig zijn bij mensen met MS. Dat onderzoekt Gijs momenteel met collega’s van Harvard, maar ook met collega’s uit Zwitserland, wat het internationale karakter van zijn onderzoek onderstreept. Daarnaast kijken Gijs en zijn collega’s samen naar de cellen in het centrale zenuwstelsel waarop de vetten een effect hebben. Met al die nieuwe bevindingen hoopt Gijs in de toekomst het verstoorde herstelproces bij mensen met MS te kunnen repareren om zo uiteindelijk ervoor te zorgen dat het lichaam zélf de ziekteprogressie afremt. Zijn prijs is daar vast weer een aanmoediging bij…..