De ontwikkeling van een medicijn dat de bloed-hersenbarrière kan passeren en in staat is myelineherstel te bevorderen

Belang

Behandelingen voor multiple sclerose (MS) worden steeds betrouwbaarder en effectiever. Helaas zijn de huidige medicijnen niet in staat om de overgang naar de progressieve fase van MS te voorkomen en bovendien niet langer effectief als mensen met MS in deze fase komen. Een effectief medicijn voor de progressieve van MS is een middel dat de schade aan myeline, de isolatielaag rondom zenuwcellen, kan herstellen.

Methode

Onlangs hebben wij gevonden dat de stof genaamd roflumilast het herstel van myeline kan bevorderen in modellen voor MS. De volgende stap is om uit te zoeken of dit medicijn ook in staat is om dit herstel bij MS te stimuleren. De eerste stap is om te kijken of de stof roflumilast ook in cellen afkomstig van mensen met MS, de aanmaak van myeline stimuleert. Een nadeel is dat het medicijn niet zomaar in de hersenen terecht komt doordat het wordt tegengehouden door de bloed-hersenbarrière. Daarom gaan wij kijken of dit medicijn kan meeliften in minuscule dragers die wel efficiënt de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.

Impact

Dit onderzoek is een eerste stap om de weg te effenen naar een mogelijke toekomstige behandeling die de schade herstelt en ook geschikt is voor mensen met progressieve MS. 

 

Drs. M. Schepers (Uhasselt, Diepenbeek, België), drs. P.E.M. van Schaik en drs. J.M. Jongsma (UMCG,, Groningen) 18-1016 MS

€ 17.000,- voor 1 jaar, toegekend in 2018

Dit pré-pilot project betreft een samenwerking tussen drie jonge onderzoekers verbonden aan het UMCG en de Uhasselt. Het idee voor het onderzoek is ontstaan tijdens de ‘MS-speeddates’ van de MS-onderzoeksdagen in november 2017.