De ontwikkeling van een myeline-herstellend medicijn.

In experimentele modellen is aangetoond dat roflumilast aanzet tot myeline productie en cognitie verbetert. Wij gaan onderzoeken of we dit potentiële medicijn kunnen toepassen bij MS, waarbij onze grootste uitdaging is: hoe krijgen we dit medicijn in de hersenen?

Belang

Behandelingen voor multiple sclerose (MS) worden steeds betrouwbaarder en effectiever. Helaas zijn de huidige medicijnen niet in staat om de overgang naar de progressieve fase van MS te voorkomen en bovendien niet langer effectief in deze fase. In de progressieve fase is er nauwelijks herstel van de beschermende en isolerende laag rondom zenuwcellen (myeline) en er wordt nog altijd volop gezocht naar een medicijn dat dat zou kunnen bewerkstelligen.  

Methode

Onlangs is in eerder onderzoek gevonden dat een stof genaamd roflumilast het herstel van myeline kan bevorderen in experimentele (kweek)modellen voor MS. De volgende stap is om uit te zoeken of dit medicijn ook in staat is om dit herstel bij MS te stimuleren. De eerste stap is om te kijken of roflumilast ook in cellen, afkomstig van mensen met MS, de aanmaak van myeline stimuleert. De bloed-hersenbarrière is er om onze hersenen te beschermen, maar dit betekent ook dat onze hersenen moeilijk toegankelijk zijn voor medicijnen. Daarom gaan wij onderzoeken of dit medicijn kan meeliften in minuscule dragers die wel efficiënt de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.

Verwacht resultaat

We verwachten dat roflumilast ook in een MS-omgeving, en in cellen afkomstig van mensen met MS, myeline aanmaak kan stimuleren. Preliminaire resultaten laten zien dat wanneer roflumilast (of een gelijkende stof) wordt toegevoegd aan cellen die in kweekschaaltjes zijn blootgesteld aan omgevingssignalen die ook in een MS-laesie aanwezig zijn, dit een nog positiever effect heeft op de myeline-producerende capaciteiten van cellen dan wanneer deze cellen zich niet in een MS-achtige omgeving bevinden. Onze volgende stap is om roflumilast te gaan insluiten in een drager die het over de bloed-hersenbarrière kan transporteren, zodat we het effect van roflumilast in de hersenen kunnen bestuderen.

Impact

Dit onderzoek is een eerste stap om een weg te effenen naar een potentieel medicijn dat leidt tot herstel van myeline, waardoor deze behandeling geschikt kan zijn voor mensen met progressieve MS.  

 

Drs. M. Schepers (Uhasselt, Diepenbeek, België), drs. P.E.M. van Schaik en drs. J.M. Jongsma (UMCG,, Groningen) 18-1016 MS

€ 17.000,- voor 1 jaar, toegekend in 2018

Dit pré-pilot project betreft een samenwerking tussen drie jonge onderzoekers verbonden aan het UMCG en de Uhasselt. Het idee voor het onderzoek is ontstaan tijdens de ‘MS-speeddates’ van de MS-onderzoeksdagen in november 2017.