Diagnose en verloop

Omdat sommige MS-klachten bij de ene persoon wel voorkomen en bij de andere weer niet én bovendien ook bij andere aandoeningen kunnen optreden, duurt het soms lang voordat een arts aan MS denkt. Een arts kan de diagnose MS dan ook pas stellen na uitsluiting van andere aandoeningen. Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratorium onderzoek (Ruggeprik en/of bloedtest). Gelukkig kan de diagnose MS nu sneller, makkelijker en met meer zekerheid worden vastgesteld dan 20 jaar geleden, dankzij een internationale richtlijn genaamd de McDonald criteria. Deze richtlijn wordt regelmatig aangepast op basis van de laatste inzichten.  

MRI voor diagnose MS

Voor het stellen van de diagnose MS wordt gebruik gemaakt van MRI1. Met behulp van een krachtig magnetisch veld worden beelden gemaakt van het centrale zenuwstelsel. Op een MRI-scan zijn de door MS veroorzaakte ontstekingen en littekenweefsel duidelijk zichtbaar.

1 MRI = Magnetic Resonance Imaging 

Ruggenprik

Door gegevens van de symptomen, het lichamelijk onderzoek en het MRI-onderzoek te combineren kan de diagnose MS meestal gesteld worden. Als het beeld nog niet duidelijk is wordt ook een 'ruggenprik' of 'lumbaal punctie' uitgevoerd. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid vocht dat zich rond de hersenen en het ruggenmerg bevindt via een dunne naald onder uit de rug afgenomen. In het laboratorium wordt vervolgens onderzocht of er bepaalde ontstekingseiwitten aanwezig zijn, die wijzen op MS, of dat er misschien iets anders aan de hand is.

Aanvullend onderzoek

Soms is het nodig om nog meer onderzoek te verrichten, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek. Dit is nodig om er zo zeker mogelijk van te zijn dat er geen andere ziekten over het hoofd worden gezien.

Ingrijpende ziekte, onzeker verloop

MS is een zeer ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Naast de geleidelijke uitval van verschillende lichaamsfuncties brengt de diagnose MS ook veel onzekerheid met zich mee. Dit begint al vroeg in het ziekteproces bij het stellen van de diagnose. Dit is vaak moeilijk omdat de symptomen van MS per persoon erg verschillend zijn. Maar ook als de diagnose eenmaal gesteld is, blijft er veel onzekerheid over het beloop van de ziekte.