Doctor Susanne Kooistra, 40 jaar en MS-onderzoeker

Doctor Susanne Kooistra. Neurowetenschapper en moleculair celbioloog. ‘Genenexpert’Toptalent binnen het MS-onderzoek. Ontving daarvoor een MS-Fellowship en heeft nu een eigen MS-onderzoeksgroep. Nog net geen veertig jaar. Getrouwd en moeder van twee dochters. “Zonder doorzettingsvermogen en flexibiliteit kun je geen veerkracht tonen. Het soort experimenten dat wij doen kost veel tijd en geduld. Bovendien blijkt de uitkomst, op het moment dat je de resultaten in je hand hebt, vaak nog ingewikkelder dan verwacht. Dan volgt er een nieuwe weg met weer een nieuwe hypothese En tijd is geld. De wereld verandert snel. Het onderzoek ook. Grote stappen worden in korte tijd gemaakt. Technieken verbeteren voortdurend. Als onderzoeker moet je zowel oog voor detail hebben, als het grote plaatje zien. En bijblijven met de ontwikkelingen. Ik doe echt fundamenteel MS-onderzoek. Weken in het laboratorium en door de microscoop kijken naar cellen in een schaaltje. Daardoor vind ik de ontmoetingen met patiënten extra relevant. Deze mensen zijn zo veerkrachtig, ze rapen zichzelf constant weer bij elkaar. Mensen met MS hebben enorme interesse in ons onderzoek. Houden hoop en goede moed dat onderzoek ontwikkelingen kent waar niet alleen toekomstige generaties maar ook zij zelf iets aan hebben. Over veerkracht gesproken. Ontmoetingen met deze mensen geven mij stimulans om steeds weer door te gaan. Samen met mijn onderzoeksgroep moet en zal ik een belangrijke stap verder komen. Voor hen. Gelukkig begrijpen donateurs van Stichting MS Research dit. Zonder hen geen onderzoek.”

 

Dankzij donateurs is er 40 jaar MS-onderzoek!

In 2020 bestaat Stichting MS Research 40 jaar. Omdat wij zoeken naar de oorzaak van en oplossing voor multiple sclerose hopen we als organisatie nog zo min mogelijk jubilea mee te maken. Als jubileumthema hebben wij gekozen voor ‘veerkrachtig’…

Omgaan met de gevolgen van een ernstige chronische aandoening als MS, vraagt namelijk dagelijks veel veerkracht van mensen met MS.

Maar veerkracht is net zo hard nodig om als onderzoeker jarenlang gefocust en gepassioneerd te zoeken naar de oorzaak van en oplossing voor MS.

Omdat MS niet alleen de persoon zelf treft maar ook zijn of haar directe omgeving wordt ook van mantelzorgers veerkracht gevraagd.

Niet in de laatste plaats tonen trouwe donateurs hun vertrouwen en veerkracht, door het onderzoek met een donatie te steunen en de continuïteit van het MS-onderzoek financieel mogelijk te maken.

 

>> Bekijk de brochure 

>> Meer lezen over het werk van Susanne Kooistra en Dick Hoekstra