ECTRIMS 2018

Onderzoek van Nederlandse bodem op internationaal MS-congres

Duizenden onderzoekers, neurologen en andere MS-professionals kwamen in Berlijn bijeen om hun laatste bevindingen te delen op het jaarlijkse MS-congres “Ectrims”. Het MS-onderzoek uit Nederland had een prominente plek in het programma. Zie hier een bescheiden selectie uit de onderzoeken van Amsterdamse en Rotterdamse bodem…

MS Centrum Amsterdam

Troebeling van glasvocht is maat voor hersenafbraak

Zo won Danko Coric een ‘Young investigator award’ voor zijn onderzoek naar de vertroebeling van het oogvocht. In het oog is de ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Met behulp van het OCT-apparaat1 kan de mate van vertroebeling van het glasvocht gemeten worden. Danko ontdekte dat meer hersenafbraak bij MS samenhing met minder vertroebeling van dit glasvocht. Hoe dit komt, wordt nog onderzocht.

Overgang naar progressieve MS voorspellen

In haar onderzoek liet Kim Meijer zien dat mensen met Relapsing Remitting MS (RRMS), waarbij binnen vijf jaar progressieve MS ontwikkelt, meestal vooraf al meer schade aan de witte stof laten zien, dan mensen die na vijf jaar nog steeds RRMS hebben. Daarnaast laat haar studie zien dat volumeverlies van de thalamus2 een belangrijke voorspeller is voor de overgang van RRMS naar Secundair Progressieve MS (SPMS). Kim Meijer ontving een posterprijs voor haar presentatie.

ErasMS MS CentrumRotterdam

Hoger aantal diagnoses met nieuwe criteria

De diagnose MS wordt gesteld aan de hand van een lijst met criteria, de zogenaamde McDonald criteria. Een internationaal panel van experts heeft in 2017 nieuwe criteria vastgesteld. Roos van der Vuurst de Vries, presenteerde de resultaten van het onderzoek waarin zij de nieuwe criteria vergeleek met de oude uit 2010. De McDonald 2017 criteria blijken gevoeliger te zijn en leiden tot een hoger aantal MS-diagnoses bij patiënten met
een minder actief ziektebeloop. Collega’s uit Spanje en Engeland presenteerden vergelijkbare resultaten.

Belangrijke aanjager van MS

B-cellen, een type afweercellen, spelen een belangrijke rol in MS. Het exacte mechanisme is echter nog onbekend. Onderzoekers Marvin van Luijn en Jamie van Langelaar, laten zien dat B-cellen van mensen met MS in de basis anders zijn dan die van mensen zonder MS. Nu blijkt dat geheugen B-cellen, die veel van het molecuul genaamd T-bet hebben, een belangrijke rol lijken te spelen in het ziekteproces van MS. Deze specifieke groep cellen reageert sterk op ontstekingsfactoren en kan zich vanuit het bloed naar het centrale zenuwstelsel verplaatsen.

De gepresenteerde onderzoeken laten zien dat er stappen worden gezet op verschillende gebieden waardoor we de ziekte MS beter begrijpen en dichter bij een oplossing komen.


Optical Coherence Tomography (OCT) is een techniek om te kijken naar de structuren van het oog zoals het netvlies, de oogzenuw of het glasvocht.
De thalamus is een belangrijk hersengebied en vormt een centraal punt voor het doorgeven van binnenkomende en uitgaande signalen.

Lees ook het verslag van de ECTRIMS 2017 en ECTRIMS 2016