Geen catwalk…., maar wel succesvolle posterwalk voor Jo Mailleux

Het onderzoek van Jo Mailleux, onderzoeker bij Universiteit Hasselt (België), richt zich op de activatie van lever x receptoren bij ontstekingen in de hersenen. Zijn poster over dit onderwerp won dit jaar de befaamde posterprijs.


Op de onderzoeksdagen deden diverse onderzoekers mee aan de ‘posterwalks’. Aan de hand van een poster met daarop een korte weergave van zijn onderzoek, presenteerde iedere deelnemer in 5 minuten de laatste resultaten van zijn of haar onderzoek. De jury had de lastige taak om uit de 19 gepresenteerde posters één winnaar te selecteren. Daarbij werd gelet op de kwaliteit en relevantie van het onderzoek, de kwaliteit van de poster en de presentatie- en discussievaardigheden van de kandidaat.

De groep wetenschappers waar Jo deel van uitmaakt, bestudeert  actieve ontstekingen in de hersenen van mensen met MS. Bij MS zijn er bepaalde ontstekingscellen die myeline opeten. Dat is een vetachtige stof rondom zenuwbanen die ervoor zorgt dat elektrische impulsen snel van de ene naar de andere zenuwcel worden overgebracht. “De klachten die een ontsteking geeft, zijn afhankelijk van waar deze zich bevindt. Als het in het gebied zit waar je zicht wordt aangestuurd, zal je dus merken dat je zicht minder wordt”, legt Jo uit.

Cholesterol

In myeline zit veel cholesterol. “Als een cel myeline opeet, kan het cholesterolhalte in die cel te hoog worden. Met als gevolg dat de cel dood gaat”, laat Jo weten. “Om te voorkomen dat een cel sterft, zijn er receptoren die ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in balans blijft. Wij hebben ons specifiek gericht op zogenaamde lever x receptoren (LXRs).”

Al eerder was ontdekt dat deze LXRs actief worden als cellen in de hersenen myeline opeten, maar het was nog niet duidelijk wanneer dat precies gebeurt. Jo heeft ontdekt dat deze receptoren actief worden op het moment dat de cel myeline eet. “Daarnaast hebben we gezien dat deze LXRs ontstekingen onderdrukken. Of dat goed of slecht is, kan nu nog niet worden geconcludeerd. Maar het kan een mogelijke verklaring zijn waarom bij mensen met Relapsing Remitting MS ontstekingen komen en gaan. Zij hebben vaak periodes van symptomen en periodes dat ze er geen last van hebben.”

Vervolg

Een mogelijk vervolg van het onderzoek is dat er wordt gekeken naar een manier om de ontsteking-onderdrukkende werking van LXRs in de hersenen te bevorderen, vertelt Jo. “Dit kan interessant zijn omdat LXRs geactiveerd worden specifiek in cellen die het myeline aantasten, maar zover zijn we nog lang niet. Meer onderzoek moet meer duidelijk maken.”