Hoe dragen microglia bij aan de ontwikkeling van MS?

Belang

Microglia, de lokale afweercellen van het centrale zenuwstelsel, spelen een belangrijk rol bij het ontstaan en de progressie van MS. De exacte bijdrage aan het ziekteproces is echter nog niet duidelijk. Pas wanneer dit duidelijk is, kan een medicijn worden ontwikkeld dat zich richt op deze cellen.

Methode

Bij MS bestaat een grote variatie in microglia cellen en hun functies, en dat is afhankelijk van waar in de hersenen en in welk type MS-laesie de cellen zich bevinden. De afweercellen zijn als kameleons. Ze kunnen bijdragen aan de ziekte of de hersenen juist beschermen. Een combinatie van schadelijke en beschermende functies is ook mogelijk. Welke van deze opties het is, wordt door gen-activiteit bepaald. Dr. Susanne Kooistra gaat met behulp van een zeer innovatieve techniek, per individuele cel bepalen welke genen ‘aan’ en ‘uit’ staan. Dit is erg belangrijk omdat het in het verleden alleen mogelijk was om groepen cellen samen te analyseren. 

Verwacht resultaat

Het onderzoek zal belangrijke inzichten geven in de onderlinge verschillen tussen microglia en hoe deze cellen bijdragen aan de progressie van MS. 

 

Impact

Microglia cellen, de afweercellen van het brein, zijn belangrijk bij het ontstaan en de progressie van MS. Echter is er nog veel onduidelijk over de exacte bijdrage van deze hersencellen aan het ziekteproces. Inzicht in de verschillende functies van microglia cellen kunnen mogelijke aanknopingspunten bieden voor de ontwikkeling van medicijnen die gericht zijn op het veranderen van microglia activiteit.

 

Dr. S.M. Kooistra (UMCG, Groningen) - 16-947MS

€ 428.320,- voor 4 jaar, 2018-2022

 

MS-Fellow

Dr. Susanne Kooistra is gespecialiseerd in moleculaire celbiologie1 en weet veel over ons erfelijk materiaal en de werking van onze genen. Na haar promotie heeft ze 5 jaar onderzoek gedaan in Kopenhagen, de wereldtop op het gebied van gen-regulatie. De waardevolle kennis die ze heeft opgedaan in het buitenland, benut Kooistra nu binnen haar eigen onderzoekslijn in Groningen.