Liesbet Peeters wint The Voice

Als de juryleden plaatsnemen op de drie rode stoelen, stijgt de spanning in de zaal. Wie draait er om bij welk idee? Wie wordt de eerste ‘Voice of MS Research’?

Zangtalenten zijn er in Nederland al genoeg, maar ook voor wetenschappelijk talent is er wel degelijk een podium. Tijdens de MS Onderzoeksdagen brengt ‘The Voice of MS Research’ reuring in de zaal. Niet voor niets, want het publiek kiest uiteindelijk één winnaar. Daarnaast staat er voor de vier deelnemers meer op het spel. Zij pitchen hun idee aan de jury bestaande uit prof.dr. Bernard Uitdehaag (Neuroloog, Epidemioloog en directeur MS Centrum Amsterdam ), dr. Jan Meilof (Neuroloog MS Centrum Noord Nederland UMCG ) en prof.dr. Niels Hellings (hoogleraar Immunologie, directeur biomedisch onderzoeksinstituut). Zij zitten -geheel in The Voice-stijl- met hun rug naar de deelnemers. Als één van de MS-experts zich omdraait, dan is er een match. De deelnemer en het jurylid zijn een jaar lang aan elkaar gekoppeld en krijgt een jaar lang het mentorschap bij het uitwerken van zijn of haar onderzoeksproject van het betreffende jurylid.

Einstein

Gelukkig komt de ergste nachtmerrie - niemand draait - voor geen van de deelnemers uit. Alle vier gaan naar huis met een mentor voor het komend jaar. Liesbet Peeters wordt door het publiek gekroond tot ‘Voice of MS Research 2016‘ en krijgt ook nog de publieksprijs: 2.500 euro om de debateer- en presentatievaardigheden te verfijnen. Als postdoc aan de Universiteit van Hasselt bestudeert Liesbet de betrokkenheid van bepaalde afweercellen, de T cellen, bij de ziekte MS. Haar pitch richt zich op een ander onderwerp: een nieuwe model om het beloop van MS te voorspellen. Het is voor neurologen ontzettend lastig om het ziekteverloop bij een individuele patiënt vooraf in te schatten. Ervaren neurologen vertrouwen naast de resultaten van verschillende klinische testen op hun ervaring en intuïtie. “Ik ben er van overtuigd dat de intuïtie van neurologen belangrijk is bij het voorspellen van het verloop van MS. Albert Einstein zei ooit: ‘The only real valuable thing is intuition’. Met dat uitgangspunt wil ik een nieuw wiskundig model opbouwen” Liesbet licht toe: “Intuïtie heeft niets te maken met gevoelens. Het is de mogelijkheid om kennis te verwerven zonder dat men precies weet hoe die kennis is verworven. Met behulp van het model zullen we in staat zijn om te begrijpen hoe deze kennis verworven werd en dus het intuïtief proces onderbouwen en reproduceren.”

Zenuwen

Zenuwen zijn er vlak voor de presentatie zeker, zegt ze. “Het is echt een persoonlijk idee, waarvan je geen idee hebt hoe anderen erop reageren. Straks draait geen van de stoelen om. Dat maakt het spannend.” Die zenuwen zijn tijdens de presentatie al verdwenen, want alle juryleden draaien snel om. Peeters kiest voor prof.dr. Bernard Uitdehaag als mentor. Dat hij in Amsterdam zit is geen belemmering voor de Vlaamse. “Gelukkig is er Skype.”