MS onderzoeksdagen

Ontmoetingen, samenwerkingen verkennen, resultaten van het afgelopen jaren delen; het zijn kernactiviteiten op de jaarlijkse MS-Onderzoeksdagen, in 2017 werden ze gecombineerd met de Dag voor mensen met MS.

Tijdens de MS Onderzoeksdagen staat één ding voorop: hoe kunnen we samen meer stappen vooruit maken in onderzoek naar MS.

“Het blijft ieder jaar een belangrijke en inspirerende bijeenkomst”, zegt directeur Dorinda Roos. “Het is dé plaats voor PhDstudenten (of promovendi), postdocs en professoren om kennis met elkaar te delen. Daar blijft nog steeds veel behoefte aan. Het geeft ze de mogelijkheid elkaar op een rustig moment te spreken, zonder dat er haast is. En als je om je heen kijkt merk je het al: de gesprekken gaan vanzelf.”

 

Edwin van Wijngaarden en Thomas Sanders, de initiatiefnemers van MoveS openden het programma. Op zeer persoonlijke wijze, Edwins moeder heeft MS en Thomas heeft zelf MS, vertelden zij wat hen beiden beweegt om zoveel mogelijk geld op te halen voor MS-onderzoek en wat hun ambitie is. Door de samenwerking met Stichting MS Research zijn er een aantal mooie initiatieven mogelijk gemaakt. Zo is er de jaarlijkse ‘MS Out-of-the-Box-Grant’ in het leven geroepen. Deze grant maakt vernieuwend onderzoek mogelijk dat op een andere wijze moeilijk te financieren is. Onderzoekers worden hierbij uitgedaagd om verder te kijken dan de ‘gebaande paden’. Daarnaast is het onlangs opgerichte expertisecentrum cognitie bij MS, onderdeel van het VUmc MS Centrum Amsterdam, voor een aanzienlijk deel mogelijk gemaakt door MoveS. Thomas: “De MS-vrije wereld gaat er komen. Maar het Moet Sneller. Dus beweeg met ons mee! En laat onze droom werkelijkheid worden.”

Prof.dr. Robin Franklin (University of Cambridge, UK) startte met een keynote lecture het wetenschappelijk inhoudelijke programma. Franklin gaf uitleg over zijn onderzoek naar de invloed die veroudering heeft op het ziekteproces van MS. Het centrale zenuwstelsel heeft een opmerkelijk goed mechanisme om beschadigingen te herstellen, waarbij stamcellen een belangrijke rol spelen. Bij het ouder worden verloopt dit herstelmechanisme helaas steeds minder efficiënt. Franklin is echter positief: “Met farmacologische middelen verwachten wij de effecten van veroudering terug te kunnen draaien, waardoor myelineherstel weer mogelijk is.” In wetenschappelijke presentaties brachten veelal jonge onderzoekers de ruim 130 aanwezigen op de hoogte van de laatste resultaten van hun onderzoek. De prijs voor de beste presentatie ging naar dr. Maarten Witte. Hij presenteerde de resultaten van zijn onderzoek aan de Ludwig-Maximilians University in München. Deze laten zien dat het verlies van zenuwenbanen in MS samenhangt met een teveel aan calcium in de zenuwuitlopers. Maarten: “We zien ook al een verhoogd calcium in onbeschadigde zenuwuitlopers, het lijkt dus dat dit proces voorafgaat aan of zelfs het begin vormt van zenuwschade.” De jury reikte ook een aanmoedigingsprijs uit aan Jacomien Jongsma, UMCG. Zij vertelde over haar promotieonderzoek naar myelineherstel in witte en grijze hersenstof. Zij veronderstelt dat myelinevormende cellen in de witte stof gevoeliger zijn voor een specifiek signaalstofje, waardoor deze cellen minder myeline aanmaken. 

De tweede dag opende met een keynote lezing van dr. Charlotte Teunissen (VUmc, Amsterdam). Teunissen presenteerde de laatste ontwikkelingen op het gebied van biomarkers. Zij benadrukte het belang van een betrouwbare biomarker om in een vroeg stadium de ziekteactiviteit van MS te meten. Het vinden van een dergelijke vroege biomarker zal het klinische onderzoek naar nieuwe MS-medicijnen aanzienlijk versnellen. Aan het einde van het wetenschappelijke programma werden de drie beste MS-proefschriften van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Laura Peferoen (VUmc, Amsterdam) ontving voor haar proefschrift de eerste prijs. De jaarlijkse MS-Onderzoeksdagen zijn voor onderzoekers een bron van inspiratie en motiveert hen om samen toe te werken naar het uiteindelijke doel; het vinden van de oorzaken van en een oplossing voor MS. Onderzoek zal immers MS de wereld uit helpen!


Voorgaande edities:

Lees hier meer over de MS onderzoeksdagen 2015