Ontsteking van de bloed-hersenbarrière en infiltratie van afweercellen bij MS

Belang

Ontsteking verandert de functie van de bloed-hersenbarrière met als gevolg het binnendringen van afweercellen in de hersenen bij MS. Hoewel de huidige therapieën in MS zich voornamelijk richten op het voorkomen dat schadelijke immuuncellen de hersenen binnendringen, hebben patiënten vaak last van bijwerkingen die geassocieerd zijn met verminderde functie van het immuunsysteem.

Methode

Melissa Lopes Pinheiro onderzocht verschillende eiwitten en mechanismen die betrokken zijn bij het binnendringen van afweercellen vanuit de bloedvaten in de hersenen.

Resultaat

Het onderzoek van Melissa levert nieuw bewijs over hoe ontsteking de functie van de bloed-hersenbarrière kan veranderen, en hoe dit leidt tot het binnendringen van immuuncellen in de hersenen bij MS. Daarnaast demonstreren haar resultaten dat onze kennis over de barrièrefunctie van de hersenvaten nog in ontwikkeling is. Verschillende eiwitten en mechanismen blijken betrokken te zijn bij de regulatie van het binnendringen van immuuncellen via de hersenbloedvaten.

Impact

Een beter begrip van de complexe mechanismen die betrokken zijn bij het binnendringen van schadelijke immuuncellen in de hersenen, werpt nieuw licht op het ontstaan en de behandeling van MS. Het onderzoek van Melissa vormt een basis voor de ontwikkeling van medicijnen die selectief de bloed-hersenbarrière herstellen en/of voorkomen dat immuuncellen het centraal zenuwstelsel binnendringen.

 

Melissa A. Lopes Pinheiro (VU, Amsterdam) PR16-4

Promotiedatum: 14 april 2016