Op zoek naar een wetenschappelijke klik

Zodra ze tegenover elkaar zitten, komt het gesprek als vanzelf op gang. Dennis Lentferink en Jeroen Bogie vormen samen het winnende duo van de speeddatesessie.

Voor het tweede jaar speeddaten deelnemers aan de onderzoeksdagen om te zien of hun ideeën  een ‘klik’ hebben. In zeven minuten kijken ze of er een gemeenschappelijke basis is voor een gezamenlijk onderzoeksproject. De vier beste onderzoeksvoorstellen worden vervolgens aan een jury gepresenteerd. Het winnende koppel ontvangt een behoorlijke prijs: zij krijgen de kans om hun voorstel uit te werken tot een subsidieaanvraag waarmee ze uiteindelijk aanspraak kunnen maken op 15.000 euro om het onderzoek daadwerkelijk uit te voeren….

Winnende duo

Na een spannende presentatie van vier koppels geselecteerd door de jury, stemt het publiek voor het duo Dennis Lentferink en Jeroen Bogie. De twee celbiologen hadden meteen een klik, vertelt Bogie. “Ik speelde al langer met het idee om mijn onderzoek te combineren met het onderzoeksgebied van Dennis.  Hij begon te vertellen en na drie minuten wist ik al zeker dat ik wilde samenwerken.” Lentferink: “Met dit voorstel slaan we een brug tussen onze onderzoeken” .

 

Bogie onderzoekt aan de universiteit van Hasselt de rol van macrofagen in MS. “Dat zijn vreetcellen, die bij MS myeline opnemen.” Myeline is de beschermlaag rond de zenuwbanen in de hersenen en het ruggenmerg. De isolatielaag zorgt ervoor dat prikkels in het lichaam beter worden doorgegeven. Bij mensen met MS wordt myeline afgebroken en raakt het centrale zenuwstelsel beschadigd. “Vroeger dachten we dat de vreetcellen alleen maar slechte dingen deden, maar we weten nu door recent onderzoek dat ze niet zo slecht zijn. Bepaalde vetten die ze ’opeten’, lijken nuttig voor het herstel. Ze hebben juist een goed effect.” Lentferink is meer geïnteresseerd in de cellen die de afbraak van myeline kunnen herstellen. De promovendus aan het UMCG in Groningen vergelijkt daarbij het herstelproces in de grijze en de witte stof van het centrale zenuwstelsel. Opvallend is dat schade in de grijze stof  makkelijker herstelt dan die in de witte stof.

Herstel van schade bij MS

De twee jonge wetenschappers willen hun onderzoeken combineren en kijken hoe de vreetcellen reageren op  de witte en de grijze stof. Belangrijk is daarbij wat het effect is van deze cellen op het herstel van schade in de grijze of witte stof. Door het opeten van myeline uit de witte of grijze stof, kunnen vreetcellen zich anders gaan gedragen en  verschillende boodschappen geven aan de cellen die myeline afbraakkunnen herstellen.

“Misschien kunnen vreetcellen minder makkelijk een herstellend profiel aannemen na het opruimen van de myeline uit de witte stof”, legt Lentferink uit.  ‘Als dit zo blijkt te zijn, dan geeft ons dat waardevolle inzichten in het mechanisme waarop schade in de hersenen van MS patiënten wordt hersteld.”