Product gerelateerde factoren die de immunogeniciteit van interferon beta-1b beïnvloeden

Belang

Het medicijn interferon beta (IFNß) is de eerste lijn behandeling van relapsing-remitting MS. Het is zeer succesvol in het verminderen van het aantal recidieven en heeft daarom een revolutie in de behandeling van MS bewerkstelligd. Ondanks het succes heeft het medicijn wel een groot nadeel. Afhankelijk van het product (Betaferon, Avonex of Rebif) ontwikkelt tot 60% van de patiënten een immuunrespons tegen het geneesmiddel, zogenaamde immunogeniciteit. Hierbij worden antilichamen tegen het medicijn gemaakt. Deze antilichamen kunnen het effect van IFNß neutraliseren. Naast het verlagen van werkzaamheid van de behandeling, kan de immuunreactie tegen IFNß zelfs leiden tot falen van de behandeling. Het gedeeltelijk of zelfs geheel remmen van de behandeling zijn een risico voor de patiënt, omdat (de kans op) recidieven toeneemt. Wanneer de medicatie minder effectief is, leidt dit ook tot hogere kosten voor behandeling. Er wordt geschat dat alleen al in Europa honderden miljoenen euro's worden verspild aan ineffectieve behandeling. De ontwikkeling van IFNß producten met lagere immunogeniciteit draagt bij aan het welzijn van mensen met MS en kan leiden tot een verlaging van de behandelingskosten.

Methode

Mohadeseh Haji Abdolvahab heeft onderzocht waarom mensen met MS een immuunreactie tegen IFNß ontwikkelen en welke componenten in het geneesmiddel deze afweerreactie oproepen.

Resultaat

In het onderzoek is bekeken wat het verband is tussen de immuunreactie en het samenklonteren van het medicijn, zogenaamde aggregatie. Daarnaast heeft Mohadeseh onderzocht welke stukjes, zogenaamde epitopen, van het medicijn worden herkend door de nadelige antilichamen. Mohadeseh ontdekte dat zowel aggregatie als bepaalde epitopen van essentieel belang zijn in het ontstaan van de immuunreactie tegen het medicijn. 

Impact

Kennis over de factoren die bijdragen aan het ontstaan van een immunreactie tegen IFNß is van belang voor de ontwikkeling van een minder of zelfs niet-immunogeen variant van het medicijn. Met dergelijk medicijn kunnen mensen met MS een behandeling krijgen die veiliger is en minder bijwerkingen heeft. 

 

Mohadeseh Haji Abdolvahab (UU, Utrecht) PR16-7

Promotiedatum: 6 juni 2016