Proefschriften 2015

 

Marc Rietberg

Vrije Universiteit Amsterdam

November 2015

 

 

 

 

Chronische vermoeidheid bij MS nu nog niet behandelbaar

80% van de mensen met MS heeft last van vermoeidheid met grote negatieve gevolgen voor het dagelijks leven en functioneren. Beide geteste behandelingen - verpleegkundig consult en multidisciplinaire revalidatiebehandeling - hebben geen meetbaar effect op de vermoeidheid bij mensen met MS.

 

 

 

 

Ria Wolkorte

Rijksuniversiteit Groningen

Oktober 2015

 

 

 

 

Spiervermoeibaarheid speelt MS-patiënten parten

Spieren raken vermoeid door mechanismen in de spier zelf. Daarnaast spelen ook mechanismen in het centrale zenuwstelsel een rol. Bij mensen met MS hebben deze centrale mechanismen een grotere invloed dan bij gezonde personen.

 

 

Vaibhav Singh

Erasmus Universiteit Rotterdam

September 2015

 

Het identificeren van mogelijke biomarkers in MS

Biomarkers zijn factoren die meer inzicht geven in de pathologie van de ziekte MS. Met behulp van massa spectometrie is gezocht naar biomarkers voor vormen van MS, effectiviteit van het middel Natalizumab en kinder MS. 

 

 

 

Veronica Popescu

Vrije Universiteit Amsterdam

Juni 2015

 

 

 

 

Bij MS krimpen hersenen door afsterven zenuwcellen

Versnelde hersenkrimp bij MS wordt veroorzaakt door zowel het afsterven van zenuwcellen als ook het verkleinen van de zenuwcellen. De mate van hersenkrimp samen met de grootte van alle ontstekingsplekjes (laesie volumes) is voorspellend voor het ziektebeloop op de lange termijn.

 

 

 

Philip Nijland

Vrije Universiteit Amsterdam

April 2015

  

 

 

 

De geboorte van een nieuwe ster

Astrocyten zijn stervormige hersencellen die het goed functioneren van zenuwen ondersteunen. Uit het onderzoek van Philip Nijland blijkt dat astrocyten een belangrijke rol spelen in de ontstekingsreacties en bescherming van zenuwcellen in de hersenen van mensen met MS. Het is daarom van groot belang om bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen niet alleen de immuun- en zenuwcellen in ogenschouw te nemen, maar om ook op zoek te gaan naar medicijnen die deze sterspelers stimuleren om zo het ziekteproces in MS tegen te gaan.

 

 

 

Daphne Vogel

Vrije Universiteit Amsterdam

Februari 2015

 

 

 

 

 

 

Veelvraten in MS: plasticiteit van macrofagen en microglia

Macrofagen (Grieks voor veelvraten) maken onderdeel uit van ons immuunsysteem en ruimen ziektemakers – zoals bacteriën en virussen – en beschadigde cellen op. In MS spelen macrofagen een dubbele rol; ze zijn in staat zowel schade te veroorzaken als herstel te bevorderen.