Professor doctor Dick Hoekstra, 40 jaar MS-onderzoeker

Professor doctor Dick Hoekstra. Biochemicus, (mede-) oprichter van de afdeling Celbiologie van het UMC in Groningen. En van het MS Centrum Noord-Nederland. Was 40 jaar onderzoeker. “Mijn MS-onderzoek voelde nooit als ‘werk’, maar was mijn lust en mijn leven. Niet altijd eenvoudig voor thuis overigens. Soms was ik de onderzoeksroute even kwijt, maar met vallen en opstaan moest en zou ik het juiste spoor terugvinden. Want mijn passie kwam niet alleen voort uit nieuwsgierigheid naar fundamentele wetenschappelijke processen. In MS-onderzoek gaat het om meer dan alleen een onderzoeksvraag. Er zit een patiënt, een mens achter. Iemand die lijdt aan de zenuwslopende gevolgen van een complexe ziekte. Zij spraken mij aan op bijeenkomsten: ‘Hoe lang duurt het nog?’. Dat maakte tegenvallende resultaten voor mij moeilijk te verdragen. Tegelijkertijd motiveerden zij mij om altijd weer door te gaan. Als onderzoeker moet je veerkrachtig zijn, multiple sclerose los je helaas niet ‘overnight’ op. Van patiënten wordt nog veel meer veerkracht gevraagd. Het klinkt misschien plat, maar geld brengt het MS-onderzoek daadwerkelijk verder. Giften van donateurs van Stichting MS Research maakten in de afgelopen veertig jaar belangrijke mijlpalen mogelijk. Daardoor kan de nieuwe generatie onderzoekers, zoals Susanne Kooistra, de laatste puzzelstukken ontrafelen. Doorgaan op veelbelovende ingeslagen wegen van data, internationale samenwerking en innovatieve technieken. En met veerkrachtige mensen, niet te vergeten… “ 
 

Dankzij donateurs is er 40 jaar MS-onderzoek!

In 2020 bestaat Stichting MS Research 40 jaar. Omdat wij zoeken naar de oorzaak van en oplossing voor multiple sclerose hopen we als organisatie nog zo min mogelijk jubilea mee te maken. Als jubileumthema hebben wij gekozen voor ‘veerkrachtig’…

Omgaan met de gevolgen van een ernstige chronische aandoening als MS, vraagt namelijk dagelijks veel veerkracht van mensen met MS.

Maar veerkracht is net zo hard nodig om als onderzoeker jarenlang gefocust en gepassioneerd te zoeken naar de oorzaak van en oplossing voor MS.

Omdat MS niet alleen de persoon zelf treft maar ook zijn of haar directe omgeving wordt ook van mantelzorgers veerkracht gevraagd.

Niet in de laatste plaats tonen trouwe donateurs hun vertrouwen en veerkracht, door het onderzoek met een donatie te steunen en de continuïteit van het MS-onderzoek financieel mogelijk te maken.