Twee typen T-cellen

Belang

Multiple sclerose (MS) is een veelvoorkomende chronische aandoening met een grillig ziekteverloop. Zelfs tussen patiënten met dezelfde vorm van MS ziet men veel verschillen in de snelheid waarmee de symptomen verergeren. Het is nog onduidelijk wat dit verschil in ziekteverloop veroorzaakt. Bij mensen met MS is het afweersysteem ontregeld. Onderzoeksgroepen uit Rotterdam, de groep van dr. Marvin van Luijn, en Hasselt, de groep van dr. Bieke Broux, richt zich op specifieke subtypes van bepaalde afweercellen, de T-cellen. Het is bekend dat T-cellen een schadelijke rol kunnen spelen bij MS. Niet alle T-cellen zijn schadelijk, deze afweercellen spelen namelijk ook een onmisbare rol bij de bescherming tegen ziekteverwekkers zoals virussen.   

Methode

De twee typen T-cellen die in Rotterdam en Hasselt onderzocht worden, hebben verschillende kenmerken met elkaar gemeen. Dit project is opgezet om onze kennis over deze afweercellen te bundelen. Dit willen we doen door te bekijken welke moleculen deze specifieke afweercellen gebruiken om het centraal zenuwstelsel van MS patiënten te infiltreren en hier schade aan te richten.

Verwacht resultaat

Het onderzoek zal aantonen of de twee typen T-cellen op dezelfde manier de hersenen kunnen binnendringen en hoe zij schade aan richten in de hersenen. 

Impact

Dit onderzoek geeft ons meer inzicht in de rol die twee typen T-cellen spelen in de achteruitgang van MS. Deze informatie kan ons uiteindelijk helpen om nieuwe therapieën te ontwikkelen die specifiek toegespitst zijn op de schadelijke afweercellen van de individuele MS-patiënt.

 

Drs. Steven Koetzier (ErasMS MS Centrum Rotterdam) en drs. Cindy Hoeks (BIOMED, UHasselt) 19-1075 MS

€ 17.000,- voor 1 jaar, toegekend in 2019