VriendenLoterij

Speel mee met de VriendenLoterij en steun MS Research

Cheque ontvangen bij Goed Geld Gala 2019. V.l.n.r. Irene Moors, Karin Smits, Rosa Douw en Wolter Kroes ;Roy Beusker Fotografie

Als u meespeelt met de VriendenLoterij voor Stichting MS Research gaat tenminste 40% van elk lot naar MS-onderzoek. Zo helpt u mee in de zoektocht naar de oorzaken van de zenuwslopende ziekte multiple sclerose (MS) en maakt u zelf ook kans op mooie prijzen. De VriendenLoterij is een loterij waar iedereen wint. De goede doelen én de deelnemers.  

Speel mee en maak wetenschappelijk onderzoek naar MS mogelijk

Vanaf januari 2020 kost een lot € 14 per trekking. Er zijn 14 trekkingen per jaar. Op vriendenLoterij.nl/speluitleg staat meer informatie.

 

 

Stichting MS Research en de VriendenLoterij

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij wil een vriend zijn voor alle Nederlanders. Voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving. En voor deelnemers die grote prijzen kunnen winnen. De VriendenLoterij steunt daarom goede doelen, clubs en verenigingen die zich richten op gezondheid en welzijn van mensen. Sinds 1998 is ruim € 907 miljoen geschonken aan meer dan 3.300 (sport)clubs en verenigingen en 47 goede doelen, waaronder Stichting MS Research.

Stichting MS Research heeft al veel projecten kunnen steunen dankzij de bijdrage van de VriendenLoterij. Tot 2021 ontvangt de Stichting MS Research als een van de 47 vaste goede doelen jaarlijks 200.000 euro van de VriendenLoterij. Ook zijn een aantal bijzondere extra projecten ondersteund dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.


2018 – Project Y – € 610.000 – MS Centrum Amsterdam

MS is nu nog onvoorspelbaar en daarom moeilijk behandelbaar. Project Y creëert een uitzonderlijke dataset (“een wetenschappelijke goudmijn”) waarvan vele onderzoekers in binnen- en buitenland gebruik kunnen maken om MS voorspelbaarder en beter behandelbaar te maken. De uitkomst van Project Y is van belang voor alle 2,5 miljoen mensen met MS wereldwijd en voor iedereen die de ziekte in de toekomst treft. "Als we weten welke ziektemechanismen het ziektebeloop bepalen, kunnen we gerichter ingrijpen om iedereen een gunstig verloop te geven", aldus prof.dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het MS Centrum Amsterdam. 

Bekijk ook het interview bij Koffietijd, 15 maart 2018, over project Y: https://www.koffietijd.nl/stichting-ms-research

Lees meer


2017 – Brainwash – € 466.000 – MS-centrum Noord Nederland

De huidige medicijnen tegen MS zijn beperkt effectief, mede omdat onderliggende mechanismen voor de progressie van de ziekte nog onbekend zijn. Het is daarom noodzakelijk het ziekteproces bij MS te bestuderen met cellen van personen met MS. Met de recent ontwikkelde innovatieve iPS-cel techniek kunnen we nu uit ieder celtype in het laboratorium ook hersencellen maken. Dit biedt de mogelijkheid om ‘MS-hersenen’ in een kweekschaal na te bouwen en buiten het lichaam van de patiënt te onderzoeken. Met dit onderzoek wordt een MS-celbank opgebouwd voor hersencellen gemaakt uit cellen verzameld uit urine. Vervolgens wordt met de nieuwe hersencellen een stukje van de hersenen van die persoon nagebouwd. Op deze wijze kan het centrum nieuwe therapieën ontwikkelen en medicijnen sneller en beter testen. 

lees meer


2014 – Man-vrouw verschillen bij mensen met MS – € 295.000 – De Nederlandse Hersenbank voor MS

Het beloop van multiple sclerose (MS) is bij iedereen anders. Ook reageren mensen met MS verschillend op therapieën. Tevens zijn er duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Minder mannen dan vrouwen krijgen MS, maar wanneer mannen MS krijgen, is het beloop vaak ernstiger. Het doel van het onderzoek is te kijken in het hersenweefsel van MS-hersendonoren, ondergebracht bij de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS) de verschillen in MS-hersenafwijkingen samenhangen met de verschillen in het beloop van de ziekte en of hormonen een rol spelen in deze man-vrouw verschillen.

lees meer


2012 – Nationaal Kinder MS Centrum - € 480.000 – ErasMS Rotterdam

De diagnose MS is veel lastiger te stellen bij kinderen dan bij volwassenen. Kinder MS heeft een andere beloop en er zijn een aantal op MS lijkende ziektevarianten die een andere behandeling vereisen. Om een goed beeld te krijgen hoe vaak deze ziektebeelden voorkomen in Nederland, werkt het ErasMS samen met andere ziekenhuizen in Nederland en in het buitenland. Om goed antwoord te kunnen geven op de bovenstaande vragen is het belangrijk gedetailleerde informatie te verzamelen over kinderen met (vermeende) MS en hen vanaf de eerste aanval gedurende een langere periode te vervolgen. 

Voor meer informatie bezoek de website van het Kinder MS Centrum


Samen met de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij valt de VriendenLoterij onder de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen N.V.

kijk voor meer informatie over de Vriendenloterij ook op hun Website, Facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn of Instagram