WHEREABOUTS: moderne technologie voor het meten van sociale activiteiten

Belang

Door hun neurologische verschijnselen of vermoeidheid zijn veel mensen met MS minder sociaal actief dan ze willen. Door revalidatiebehandeling proberen we deze vervelende gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Omdat de verschijnselen van MS per persoon erg kunnen verschillen en omdat iedereen andere prioriteiten heeft als het gaat over sociale activiteiten, wordt een revalidatieplan altijd op maat gemaakt. Hierdoor is niet alleen ieder plan anders, maar zijn ook de gewenste verbeteringen in sociale activiteiten voor iedere persoon met MS anders. Deze individuele verbeteringen willen we graag meten, maar de beschikbare vragenlijsten zijn daarvoor tot nu toe niet goed genoeg..

Methode

In dit project gebruiken we daarom moderne technologie in de smartphone om tot een betere meting van sociale activiteiten te komen. We gebruiken objectieve informatie uit de smartphone om te bepalen waar een persoon allemaal geweest is. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien of iemand op zijn werk geweest is en hoe lang, of iemand vrienden of familie bezocht heeft, en of iemand zijn hobby heeft uitgeoefend. Daarnaast vragen we hoe belangrijk en hoe belastend deze activiteiten voor iemand zijn. Hierdoor krijgen we niet alleen een goed beeld van de hoeveelheid sociale activiteiten, maar ook van het belang van deze activiteiten voor de persoon met MS. Kortom, een meting van sociale activiteiten die heel specifiek is voor deze persoon. Dat is een grote verbetering ten opzichte van de huidige vragenlijsten over dit onderwerp.

Verwacht resultaat

Het resultaat van dit project is een applicatie voor de smartphone waarmee we nauwkeurig kunnen meten welke sociale activiteiten een persoon onderneemt gedurende een bepaalde periode. We kunnen tegelijkertijd meten hoeveel tijd een persoon aan welke activiteiten besteedt, en hoe belangrijk en belastend deze activiteiten zijn voor deze persoon.
Op dit moment vindt de ontwikkeling van de applicatie plaats. Medio 2018 zal de applicatie door 80 mensen met MS worden getest en vergeleken worden met huidige vragenlijsten. 

 

Impact

Met deze applicatie kunnen we de effecten van revalidatiebehandelingen preciezer zichtbaar maken voor een persoon met MS. Doordat de meting specifiek is voor een individu, kunnen we betekenisvolle veranderingen beter meten. Dit is van belang voor de revalidatiebehandeling en voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek naar revalidatiebehandelingen.

 

Prof.dr. V. de Groot (VUmc, Amsterdam) 16-918MS

€ 46.994,- voor 1 jaar, 2017-2018