Wie krijgen MS

Volwassenen met MS

De meeste mensen met MS krijgen die diagnose wanneer ze tussen de 20 en de 40 jaar oud zijn. Daarnaast komt MS ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Hoewel we niet precies weten hoe MS ontstaat, weten we wel dat erfelijke factoren en geslacht de kans op het krijgen van MS beïnvloeden. Dat maakt de ziekte nog niet per se erfelijk: de kans is klein dat kinderen van iemand met MS zelf ook MS krijgen. 

MS komt wel vaker voor bij mensen die verder weg wonen van de evenaar. Hierin spelen factoren uit de omgeving mogelijk een rol. Blootstelling aan zonlicht en daarmee samenhangend de hoeveelheid vitamine D in het lichaam zouden hierin een belangrijke rol kunnen spelen. 

Kinderen en MS

Ook kinderen kunnen de ziekte multiple sclerose krijgen. In Nederland zijn ongeveer 400 mensen bekend die de diagnose MS kregen op kinderleeftijd.

Kinderen kunnen dezelfde klachten hebben als volwassenen met MS. Maar omdat de hersenen van een kind nog volop in ontwikkeling zijn, zijn de gevolgen van de ziekte ingrijpender: al vroeg in het ziektebeloop is sprake van leerproblemen, moeheid en zelfs depressie. Een kind met MS hoeft er overigens niet ziek uit te zien of uitvalsverschijnselen te hebben om toch veel beperkingen te hebben in het dagelijks leven.

 

Lees meer over kinderen met MS.