< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 22-1156
Subsidievorm: Eenjarig project
Doel: Behandeling
Onderzoekers:
Dr. Inge Zijdewind
Instituut: MS Centrum Noord Nederland
Budget: € 62.001 voor 1 jaar, 2022 - 2023
Status: Lopend

Loopvermogen stimuleren in de hersenen

Belang: Mensen met MS hebben vaak problemen met lopen waardoor mobiliteit en kwaliteit van leven afneemt. Een aanvullend probleem is dat mensen daardoor minder bewegen wat leidt tot een afname in algemene gezondheid. In deze studie gebruiken we transcutane elektrische stimulatie van de zenuw (TENS) om sensorische zenuwvezels te activeren. De activatie gaat terug naar het centraal zenuwstelsel en bevordert de activiteit in motorische en sensorische (gevoel) gebieden in de hersenen. Deze activatie in de hersenen helpt de vrijwillige activatie van de spieren van de persoon zelf. Hierdoor worden spieren beter en meer consistent geactiveerd waardoor het loopvermogen beter wordt. Het uiteindelijke doel is om mensen met MS op deze wijze beter te laten lopen waardoor ze uiteindelijk ook meer kunnen trainen.

Inge werkt aan een betere behandeling van MS.

Helpt u mee?

Trainen van bovenbenen voor betere loopcapaciteit

Methode: We willen 68 mensen met MS met een afgenomen loopcapaciteit meten in onze studie. De deelnemers worden in vier verschillende groepen ingedeeld en krijgen als taak om hun bovenbenen te trainen. De training wordt thuis uitgevoerd en bestaat uit verschillende stimulatie protocollen en krachttraining. De training bestaat uit één set van 10 minuten, drie keer per week gedurende 4 weken.

Beter loopvermogen van TENS

Verwacht resultaat: We verwachten een toename in de loopkwaliteit van de mensen die TENS stimulatie ontvangen en de mensen die de matige krachttraining samen met de TENS uitvoeren.

Toename in kwaliteit van leven door beter lopen

Impact: Een verbeterde loopfunctie heeft een direct positief effect op de mobiliteit. Personen met MS kunnen daardoor een actievere levensstijl ontwikkelen wat bijdraagt aan een toename in kwaliteit van leven.
Projectnummer: 21-1156