Een stofje met impact op het verloop van MS

Hoe kan weefselherstel in de hersenen bevorderd worden? Hoe kan de beschadiging van myeline geremd worden? En wat is precies het mechanisme dat ten grondslag ligt aan de aanmaak van myeline? Wetenschappers bij MS Centrum Amsterdam doen onder leiding van dr. Gijs Kooij onderzoek naar een bijzonder stofje: Lipoxin-A4, waarvan ze vermoeden dat het een rol speelt in het verloop van MS.

Lipoxin-A4 is een vetachtige, natuurlijke stof: een vetzuur of lipide. Een stof die door ons lichaam zelf wordt aangemaakt, net als veel andere natuurlijke vetzuren. Maar niet iedereen maakt deze vetzuren aan, blijkt uit onderzoek. Het blijkt namelijk dat dit stofje niet aanwezig is bij mensen met MS. Dit kan volgens de onderzoekers van MS Centrum Amsterdam een aanwijzing zijn dat dit stofje Lipoxin-A4 – of de afwezigheid ervan – een cruciale rol speelt in het verloop van de ziekte.

Lipoxin-A4, en de verwante vetzuren, hebben bijzondere kwaliteiten. Ze remmen de afweercellen die bij mensen met MS uit de bocht vliegen. Normaal gesproken beschermen afweercellen ons lichaam tegen ziekteverwekkers, maar bij mensen met MS zijn ze overactief, vallen ze lichaamseigen cellen aan en komen ze op plekken waar ze niet thuishoren, zoals de hersenen. Bij MS Centrum Amsterdam wordt nu onderzocht of afweercellen overactief worden door de afwezigheid van deze lipiden. Ook onderzoeken ze of afweercellen in toom gehouden kunnen worden door toediening van lipiden.


Dr. Gijs Kooij

Stichting MS Research steunt dit onderzoek naar Lipoxin-A4, verwante lipiden en hun rol in het verloop van MS. Dit onderzoek vindt plaats binnen MS Centrum Amsterdam. Aan het hoofd van het onderzoek staat dr. Gijs Kooij, een MS-onderzoeker die in 2019 een MS-Fellowship van Stichting MS Research ontving. Een Fellowship is een persoonlijke, meerjarige subsidie waarmee een onderzoeker een eigen onderzoeksgroep kan oprichten.

Meer lezen over het onderzoek naar Lipoxin-A4? Klik hier.

Lees ook het interview met dr. Alwin Kamermans, de onderzoeker die onder begeleiding van Gijs Kooij werkt aan het Lipoxin-A4 onderzoek.

Website gemaakt door: Sturdy Digital