“Onze onderzoeksresultaten bieden de kans om de progressie van MS te dwarsbomen. Met behulp van het weefsel van overleden hersendonoren, zijn we nu mogelijk het prille begin van MS-laesies op het spoor… Uiteindelijk kan dit leiden tot een verbeterde behandeling!”
Aletta van den Bosch, onderzoeker bij de Nederlandse Hersenbank voor MS
Een gezonde zenuwcel wordt gewoonlijk omringd door een isolatielaagje: myeline. Bij mensen met MS ontstaan ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor raakt de myeline isolatielaag beschadigd. De plekken waar aangedaan door MS noemen we MS-laesies. MS begint vaak met één of een paar laesies, waarna er steeds meer laesies bij komen als de ziekte verder vordert. Deze MS-laesies hangen vaak samen met ernst en de aard van de klachten. Des te belangrijk om de vorming van nieuwe laesies in de hersenen te voorkomen.
Er is nog relatief weinig bekend over hoe een MS-laesies begint. Het ontrafelen van dit mysterie zou mogelijk kunnen leiden tot nieuwe behandelingen om het ziekteproces na diagnose af te remmen. Aletta van den Bosch en haar collega’s van de Nederlandse Hersenbank voor MS zijn mogelijk het begin van een MS-laesie op het spoor. Dit ontdekten zij dankzij hun onderzoek op hersenweefsel van mensen met MS, die na hun overlijden hun hersenen hebben gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek.
De resultaten van Aletta laten zien dat in de hersenen van donoren met MS te veel en te actieve afweercellen bij elkaar ophopen. Zij denkt dat dit het startsein is voor een serie gebeurtenissen die uiteindelijk zorgen voor het ontstaan van een MS-laesie. Deze te actieve afweercellen ruimen te veel op in de hersenen en dit leidt tot afbraak van myeline. De beschadigde myeline zorgt vervolgens voor blijvende schade aan de zenuwcel en uiteindelijk de vorming van littekens.
Onderzoeker Aletta van den Bosch vertelt: “De ontwikkeling van een MS-laesie kun je vergelijken met een domino-effect: het ene na het andere steentje valt om. We zijn op zoek naar de steentjes ‘in het begin van de rij’, dus bij het ontstaan van een MS-laesie. Bij iedere nieuwe MS-ontsteking vindt dit proces plaats. Dus stel je voor dat je die eerste dominosteentjes ertussenuit kunt halen, waardoor niet alles omvalt… Onze onderzoeksresultaten geven daarmee aanknopingspunten om de progressie van zo’n opeenhoping afweercellen naar een MS-laesie te doorbreken of zelfs te voorkomen!”
Drs. Aletta van den Bosch is als onderzoeker verbonden aan de Nederlandse Hersenbank en het Nederlands Herseninstituut. Haar onderzoek naar het prille begin van een MS-laesie is mogelijk dankzij onze donateurs en de deelnemers van Klimmen tegen MS. Stichting MS Research blijft zich inzetten voor dit en andere onderzoeken naar de oorzaken van en oplossingen voor MS.
Meer weten over de Nederlandse Hersenbank voor MS? Klik hier.
Help MS de wereld uit
Zolang er onderzoek is, is er hoop. Steun Stichting MS Research en maak MS-onderzoek mogelijk.