“In MS-onderzoek gaat het om meer dan alleen een onderzoeksvraag. Er zit een patiënt, een mens achter. Iemand die lijdt aan de zenuwslopende gevolgen van een complexe ziekte.”

Professor doctor Dick Hoekstra. Biochemicus, (mede­) oprichter het MS Centrum Noord ­Nederland. Was 40 jaar onderzoeker.

Hoe lang duurt het nog?

“Mijn MS-onderzoek voelde nooit als ‘werk’, maar was mijn lust en mijn leven. Niet altijd eenvoudig voor thuis overigens. Soms was ik de onderzoeksroute even kwijt, maar met vallen en opstaan moest en zou ik het juiste spoor terugvinden. Want mijn passie kwam niet alleen voort uit nieuwsgierigheid naar fundamentele wetenschappelijke processen. In MS-onderzoek gaat het om meer dan alleen een onderzoeksvraag. Er zit een patiënt, een mens achter. Iemand die lijdt aan de zenuwslopende gevolgen van een complexe ziekte. Zij spraken mij aan op bijeenkomsten: ‘Hoe lang duurt het nog?’. Dat maakte tegenvallende resultaten voor mij moeilijk te verdragen. Tegelijkertijd motiveerden zij mij om altijd weer door te gaan. Als onderzoeker moet je veerkrachtig zijn, multiple sclerose los je helaas niet ‘overnight’ op. Van patiënten wordt nog veel meer veerkracht gevraagd. Het klinkt misschien plat, maar geld brengt het MS-onderzoek daadwerkelijk verder. Giften van donateurs van Stichting MS Research maakten in de afgelopen veertig jaar belangrijke mijlpalen mogelijk. Daardoor kan de nieuwe generatie onderzoekers, zoals Susanne Kooistra, de laatste puzzelstukken ontrafelen. Doorgaan op veelbelovende ingeslagen wegen van data, internationale samenwerking en innovatieve technieken. En met veerkrachtige mensen, niet te vergeten…“

Help MS de wereld uit

Zolang er onderzoek is, is er hoop. Steun Stichting MS Research en maak MS-onderzoek mogelijk.

Website gemaakt door: Sturdy Digital