Nieuwsbrief over MS-onderzoek

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van MS-onderzoek? Kijk bij de nieuwsberichten voor informatie over nieuwe onderzoeksprojecten, resultaten van het onderzoek dat wij financieren en andere actualiteiten. Of meld u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Voorlichtingsmaterialen

U kunt bij ons diverse voorlichtingsbrochures en boeken over (leven met) MS opvragen. Deze voorlichtingsmaterialen zijn gratis te bestellen (en downloaden) via het bestelformulier.

 • MS, Zo zit dat
  Brochure, geschikt voor kinderen
  Op een heldere en eenvoudige manier wordt uitgelegd wat MS is, wat je ervan merkt, welke medicijnen er zijn en hoe het voelt.
 • MS; Wat kinderen willen weten over Multiple Sclerose
  Boek, geschikt voor kinderen
  MS is een ingewikkelde ziekte. In dit boek krijgen kinderen antwoord op veel vragen, zoals: wat is MS, hoe werkt MS en welke klachten kun je hebben? Drie kinderen vertellen over hun eigen ervaringen met de ziekte.
 • MS bij kinderen – een gids voor ouders
  Brochure, volwassenen
  Een gids voor ouders met een kind met MS. Het geeft inzicht in welke zorg uw kind nodig heeft, waar u hulp kunt krijgen en geeft handvatten voor de omgang met uw kind.
  Ook beschikbaar als download.
 • Kortsluiting
  Boek, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
  MS is vaak moeilijk te begrijpen voor de buitenwereld. De ene dag voel je je goed, de andere dag kun je niet lopen van de pijn of de vermoeidheid. Dat is lastig voor degene die aan de ziekte lijdt én voor de mensen in hun omgeving. De twaalfjarige Isabel vertelt in haar dagboek over haar leven als dochter van een moeder met MS. Ze moet veel helpen in huis en uitstapjes gaan soms ineens niet door omdat het te veel is voor haar moeder. De onvoorwaardelijke liefde voor haar moeder, haar gevoelens, frustraties en onbegrip vanuit haar omgeving, worden op een pakkende manier omschreven. Het boek “Kortsluiting” is geschreven door Christine Kliphuis en uitgegeven door De Vier Windstreken.
 • MS van Tess
  Boek, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar
  Vanuit het perspectief van een kind wordt verteld wat er in je lichaam gebeurt als je MS hebt en wat het betekent om deze ziekte te hebben. Ook het bezoek aan het ziekenhuis, de MRI-scan, de ruggenprik, het bloedonderzoek en het gebruik van medicijnen worden beschreven. “De MS van Tess” is het zesde deel uit de serie ‘De ziekenboeg extra’, over kinderen die lijden aan een chronische ziekte. Voor de medische achtergronden sprak de schrijfster, Christine Kliphuis, met kinderneuroloog, Rinze Neuteboom, en MS-verpleegkundige, Sarita van den Berg, verbonden aan het Nationaal Kinder MS centrum in Rotterdam. De MS van Tess is uitgegeven door De Vier Windstreken.
 • Cognitie van wetenschappers voor mensen met MS en hun omgeving
  Boek, populaire wetenschap
  Een boekje over cognitie en MS móet wel beginnen met het uitleggen van het woord cognitie. Want wat is cognitie eigenlijk? Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe cognitieve functies gemeten kunnen worden en welke cognitieve problemen vaak voorkomen bij de ziekte MS. Deze en andere vragen worden beantwoord.