Wie doen het MS-onderzoek?

Het MS-onderzoeksveld is heel divers, dat komt mede doordat MS een ingewikkelde ziekte is waar veel verschillende factoren een rol spelen. Een groot deel van het onderzoek vindt plaats in de academische MS-centra. Hier wordt specialistische zorg gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek, met als doel de zorg voor de mensen met MS te verbeteren. Er is veel (inter)nationale samenwerking tussen onderzoekers, maar ook tussen onderzoekers en zorgverleners onderling. In de MS-centra in Nederland komen al deze facetten samen. Stichting MS Research steunt het onderzoek binnen de MS-centra structureel.

Onderzoek brengt verbetering 

Het onderzoek binnen de MS-centra heeft gezorgd voor meer kennis over het ontstaan van schade en uitval door MS. Zo begrijpen we beter hoe erfelijke aanleg mensen kwetsbaarder maakt voor MS en  ook van invloed is op het ziekteverloop. We weten dat het virus ‘EBV’ kan bijdragen aan het ontstaan van MS, maar alleen in samenspel met andere omgeving- en erfelijke factoren. Dankzij onderzoek is de zorg voor mensen met MS verbeterd. De diagnose MS wordt sneller gesteld en progressieve MS kan nauwkeuriger worden vastgesteld. Daarbij groeit het aantal ziekte-remmende behandelingen en draagt symptoombestrijding bij aan een betere kwaliteit van leven van mensen met MS.

Er zijn de afgelopen decennia belangrijke stappen gezet. Onderzoek blijft echter hard nodig om oplossingen te vinden voor alle mensen met MS. Hier leveren de MS-centra ieder op hun eigen manier een belangrijke bijdrage aan. Hieronder leest u meer over de  onderzoeksprogramma’s van de MS-centra van Amsterdam, Rotterdam en Noord Nederland en de Nederlandse Hersenbank voor MS.

Wist u dat gemiddeld 1518 donateurs samen 1 jaar MS-onderzoek mogelijk maken?

Academische MS-centra

De MS-centra van Amsterdam, Rotterdam en Noord Nederland zijn gespecialiseerd in onderzoek naar MS én zorg voor mensen met MS. Zorgprofessionals uit verschillende disciplines zijn betrokken bij de opzet en/of uitvoering van zowel fundamenteel als klinisch onderzoek. In deze universitair medische centra is er een nauwe samenwerking tussen neurologen, gespecialiseerde MS-verpleegkundigen en andere deskundigen op het gebied van de diagnose en behandeling van MS. Het combineren van zorg en wetenschappelijk onderzoek, maakt dat de zorg voor mensen met MS steeds verder verbetert.

Dankzij donateurs kan Stichting MS Research deze academische top-centra en de Hersenbank voor MS structureel steunen. Met de zogeheten programmasubsidies draagt de stichting bij aan de kwaliteit en continuïteit van het MS-onderzoek in Nederland en brengt daarmee een oplossing voor MS dichterbij. Naast de programmasubsidies worden ook projectsubsidies toegekend aan onderzoeksprojecten binnen de vier MS-centra.

Groepsfoto van de medewerkers van MS Centrum Amsterdam 2023
Onderzoekers van MS Centrum Amsterdam

MS Centrum Amsterdam – Geleidelijke achteruitgang bij MS stoppen

Meer kennis over de geleidelijke achteruitgang bij MS staat centraal bij de onderzoekers van dit grootste MS-centrum van Nederland. Hun doel is om zowel de fysieke achteruitgang als problemen met het denkvermogen te stoppen. Verschillende projecten maken onderdeel uit van het programma en benaderen deze doelen vanuit een eigen invalshoek, maar zijn onderling sterk verbonden. Zo wordt het inzicht in de biologische processen vergroot, is het ziekteverloop beter te voorspellen en krijgen mensen met MS een betere behandeling en kwaliteit van leven.

Lees meer of geef direct voor onderzoek in MS Centrum Amsterdam.

Groepsfoto van medewerkers Nederlandse hersenbank
Medewerkers en onderzoekers van de Nederlandse Hersenbank voor MS

De Nederlandse Hersenbank voor MS, Amsterdam – Uniek materiaal voor MS-onderzoek wereldwijd

Het hersenweefsel van mensen met MS is van cruciaal belang voor het MS-onderzoek. Mensen met MS hebben de keuze zich te registreren als hersendonor en zo na hun overlijden hun hersenen te doneren ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Goed in kaart gebracht hersenweefsel dat beschikbaar is voor onderzoek wereldwijd brengt zo de oplossing dichterbij. Door de pathologische, klinische en genetische gegevens van een grote groep mensen met MS nauwkeurig en uitgebreid te documenteren, krijgen we eveneens meer inzicht in het ziektebeloop en de variaties in MS.

Lees meer of geef direct voor onderzoek in de Nederlandse Hersenbank voor MS.

groepsfoto onderzoekers ErasMS centrum
Onderzoeksteam van het MS centrum ErasMS Rotterdam

ErasMS Centrum, Rotterdam – Begrip van het ontstaan en beloop

Erfelijke en biologische factoren die MS veroorzaken en het verloop van de ziekte bepalen, zowel bij volwassenen als kinderen, staan centraal in het MS-centrum van Rotterdam. Kenmerkend voor het onderzoek is de sterke verbinding tussen onderzoek en kliniek. Het huidige programma zoekt antwoord op de vragen: Waardoor blijft MS actief ondanks behandeling? En welke rol spelen erfelijke factoren en het afweersysteem hierin?

Lees meer of geef direct voor onderzoek in ErasMS MS Centrum.

Onderzoekers van MS Centrum Noord Nederland

MS Centrum Noord Nederland – Herstel van schade

Om onze zenuwbanen zit een isolatielaag, de myeline. Bij MS raakt deze laag beschadigd. Wat veroorzaakt deze beschadiging? Soms treedt er na beschadiging herstel op van de myeline-laag, maar helaas is dat in vele gevallen niet het geval. Het doel van het onderzoek van MS Centrum Noord Nederland is om alle factoren te vinden die te maken hebben met myeline afbraak en -herstel. De uiteindelijke resultaten zorgen voor nieuwe mogelijkheden om MS te behandelen. Een aanpak die kan leiden tot het daadwerkelijk remmen van de achteruitgang bij mensen met (progressieve) MS.

Lees meer of geef direct voor onderzoek in  MS Centrum Noord-Nederland.

Multidisciplinair MS-veld

Onderzoek naar MS vindt meestal plaats in een universitair medisch centrum (UMC), dat wil zeggen een ziekenhuis aan een universiteit. In een UMC zijn patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek nauw met elkaar verbonden. Het onderzoek vindt vaak plaats op de afdeling neurologie (hersenziekten), maar ook op andere afdelingen. Denk daarbij aan de afdeling immunologie (afweer), genetica (erfelijkheid), celbiologie of pathologie (ziekteleer). Er wordt ook onderzoek gedaan door andere onderzoeksinstellingen, zorginstellingen, kleinere ziekenhuizen en door (farmaceutische) bedrijven.

Bij het onderzoek zijn meestal wetenschappers en zorgverleners uit verschillende vakgebieden betrokken. Zoals bijvoorbeeld biologen, neurowetenschappers, neurologen, radiologen, immunologen, pathologen, genetici, epidemiologen, psychologen, MS-verpleegkundigen en revalidatieartsen.

Een onderzoeksgroep wordt gevormd door een groepsleider (principal investigator), één of meerdere gepromoveerde onderzoekers (zogenaamde postdocs), onderzoekers in opleiding (promovendus, OIO of AIO), analisten (laboranten) en ondersteunend personeel. Vaak zijn er ook studenten aanwezig, die stage lopen in het laboratorium. . Onderzoekers werken veel samen met collega-onderzoekers uit andere groepen, zowel binnen het eigen instituut als op (inter-)nationaal niveau.