Extra handen voor Nieuw Unicum dankzij zij-instromer Manon Veldhuis

Donderdag 17 november was het zover: Manon Veldhuis (56): kreeg haar welverdiende diploma voor het volgen van de in-company opleiding tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (Verzorgende IG). En daar is haar werkgever Nieuw Unicum natuurlijk trots op!

Inmiddels is Manon alweer een paar weken werkzaam als Verzorgende IG. Zorginstelling Nieuw Unicum is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met progressieve MS. “Als ik nu terugkijk op de opleiding, dan heb ik daar ontzettend veel geleerd. Het was vooral de algemene kennis die ik daar heb opgedaan. Niet zozeer toegespitst op MS. Maar die ervaring doe je natuurlijk vooral op, op de werkvloer. Het valt me op dat MS een ontzettend complexe ziekte is. Bij iedere bewoner verloopt het ziekteproces anders. Ik vind het allemaal heel interessant en ik leer nog elke dag. En het werk vind ik heerlijk uitdagend. Ik ben zo blij dat ik deze kans gekregen heb en heb aangepakt!”

Van kinderopvang en paardrijles tot verzorgende IG

De carrière van Manon bij Nieuw Unicum startte in 2020 als huiskamermedewerker. Zij kwam via Extra handen voor de zorg terecht op de afdeling Pauwenhof. Al een maand later is ze gestart met het zij-instroomtraject. Teamleider Kim Leuven vertelt: “Manon was van het begin af aan een enorme aanwinst. Ik ben supertrots op haar. Ze was hier nog maar net begonnen en toen kon ze vrij onverwacht snel instromen bij de opleiding. Dat was wel even schakelen voor haar. Vervolgens heeft ze met vlag en wimpel alles afgerond. Echt heel knap. Haar positiviteit en lach op haar gezicht, maakt een dag altijd goed.”

Manon: “Al bij de eerste kennismaking met Nieuw Unicum wist ik: dit is echt iets voor mij. Ik heb een Hbo-opleiding Social Work gedaan, gewerkt in de (medische) kinderopvang en daarnaast gaf ik voornamelijk paardrijles. Vanwege ziekte heb ik een paar jaar thuis gezeten. Na mijn herstel was ik toe aan een nieuwe stap. En ik vind het hier g-e-w-e-l-d-i-g! Dus ik wilde graag bij Nieuw Unicum blijven werken. Toen kwam de mogelijkheid om deze opleiding te gaan volgen, dus dat heb ik met beide handen aangepakt. In het begin vond ik het allemaal wat chaotisch. Wij waren de eerste groep die deze opleiding volgde, dus dat snap ik ook wel. Als ik nu terugkijk is het allemaal zo snel gegaan. Ik vond het – naast werken en het privé allemaal draaiende houden – best pittig. Maar het was de moeite waard. Ik ben nu echt trots op mezelf: ik heb het toch allemaal maar even gefikst!”

Tekort aan personeel blijft een grote uitdaging

Bij Nieuw Unicum wonen mensen met lichamelijke beperkingen al dan niet in combinatie met cognitieve beperkingen. De grootste groep bewoners zijn mensen met progressieve vormen van MS. Daarnaast wordt er zorg geboden aan mensen met andere aandoeningen zoals niet-aangeboren hersenletsel en de ziekte van Parkinson. De combinatie van lichamelijke en cognitieve beperkingen maakt de zorg voor deze mensen intensief en complex. Een uitdaging die de zorgverleners werkzaam bij Nieuw Unicum met beide handen aanpakken. Zij bieden professionele ondersteuning zodat de bewoners  hun leven in eigen hand hebben en zoveel mogelijk zelf kunnen (blijven) doen. Om dit te realiseren zijn extra handjes in verschillende disciplines meer dan welkom.

Wil je meer weten over (werken bij) Nieuw Unicum? Bezoek www.nieuwunicum.nl

Website gemaakt door: New Fountain