“Ik doe mee voor mijn mama want zij heeft MS”

Nola Hoogwerf (9 jaar) uit ’s-Gravendeel doet mee aan The May 50K challenge. Niet voor zichzelf, maar voor haar moeder Anique Hoogwerf. Anique heeft MS en dat vindt de negenjarige Nola erg stom. Daarom besloot ze zich in te zetten voor de strijd tegen MS. “Ik ben ambassadeur omdat ik mij graag in wil zetten voor meer onderzoek naar MS. Er zijn veel ziektes die veel aandacht en geld voor onderzoek krijgen. MS verdient deze aandacht en opbrengst ook, zodat we samen MS de wereld uit helpen”, vertelt Nola.

Dagelijks leven

Nola zit momenteel in groep 5 en houdt ervan om te knutselen, naar de Efteling te gaan en paard te rijden. Sinds kort heeft ze haar eigen shetlander genaamd Blakkie. “Ik hou heel erg veel van paarden. Toen shetlander Blakkie op stal kwam ontstond het idee om mee te doen met The May 50K. Ik ben dol op Blakkie, hij vertrouwt mij en het voelt als een echte vriend. Ik vind het daarom leuk om daar veel tijd mee door te brengen. Lekker borstelen en natuurlijk heel veel knuffelen”, aldus Nola.

Anique heeft Relapsing Remitting MS. De achterliggende tijd was best een spannende periode. “Mijn mama voelde zich al een hele tijd niet fijn, en na veel onderzoeken hebben ze de diagnose gesteld. Mijn mama heeft verschillende medicijnen geprobeerd om te remmen, zo moest ze ook een tijdje zichzelf prikken, dat vond ik altijd wel spannend. Vaak had ze veel last van de bijwerkingen. Nu heeft ze een medicijn wat ze via een infuus krijgt in het ziekenhuis en dat gaat goed”, zo laat Nola weten. Afgelopen woensdag is Nola nog samen met haar moeder naar de Efteling geweest. Gelukkig kan dat nog steeds. “Mijn mama kan nog heel veel, en is de liefste mama die ik ken. Maar als ik iets leuks met haar wil doen, moeten we dat wel plannen, zodat mama daarna voldoende kan rusten.”

The May 50K

Nola heeft op dit moment al 821 euro opgehaald en is daar apetrots op. “Mijn eerste doel was 300 euro. Er werd door veel mensen gezegd dat ik dat niet kon halen, want het is natuurlijk heel veel geld. Maar nu zit ik inmiddels op 821 euro! Iedereen is nu echt heel trots op mij en vindt het heel knap dat ik dit doe. Ik had dit echt niet verwacht en ga zeker volgend jaar weer meedoen!”, vertelt Nola. Ze heeft veel donaties ontvangen van familie en vrienden, waaronder haar beste vrienden Jade en Luca. Nola heeft van haar eigen zakgeld ook nog wat gedoneerd. “Nou, eigenlijk heeft mijn knuffel dat gedaan! Mijn knuffel Aapie uit de bananenfabriek heeft ook meegeholpen om dit bedrag te behalen”, grapt Nola.

Samen met shetlander Blakkie probeert ze de kilometers te behalen. “Ik rij de kilometers op Blakkie, maar omdat hij soms ook weleens moet rusten, wandel ik ook. Zo mocht ik mijn stappen tijdens mijn uitje naar de Efteling ook meetellen van mama”, laat Nola weten. Nola heeft al 24 kilometer op haar teller staan. Haar moeder loopt vaak mee en soms ook wat vrienden van Nola. “Het is leuk om met heel veel mensen tegelijk bezig te zijn voor meer onderzoek naar MS. Hiermee bereiken we heel veel mensen en halen we veel geld op. Ik hoop dat alle mensen met MS beter kunnen worden en er geen nieuwe mensen meer MS krijgen.”

Volgens Nola is het dus enorm belangrijk dat mensen meedoen aan de uitdaging. “Kies iets wat je leuk vindt om te doen, ik koos voor paardrijden. Vraag je familie en vrienden om geld te doneren. Dan moet het vast goedkomen.”

Nola (9) zamelt geld in voor haar moeder

Doet u ook mee met The May50K?

Beweeg MS de wereld uit of steun de actie van Nola.

Website gemaakt door: Sturdy Digital