“Ik maakte van dichtbij mee wat een rotziekte MS is.”

Job Cohen, lid van het Comité van aanbeveling van Stichting MS Research

Onlangs werd gepubliceerd dat niet 1 op de 1000 maar 1 op de 750 mensen in Nederland de ziekte multiple sclerose heeft. Dat lijkt, ondanks de toename, nog steeds relatief weinig, maar tegelijkertijd kent bijna iedereen wel iemand met MS.

“Wie het heeft komt er helaas nooit meer van af. Althans nog niet. De ziekte is progressief en ontneemt je stap voor stap mogelijkheden die gezonde mensen vanzelfsprekend vinden. Zoals gewoon kunnen lopen, praten en nadenken. En gaandeweg gaat er ook nog een streep door het woordje ‘gewoon’. Sommige mensen gaan sluipenderwijs achteruit, anderen veel sneller. Er is geen peil op te trekken. Ik heb zelf van dichtbij meegemaakt wat een rotziekte MS is: mijn echtgenote Lidie kreeg de diagnose MS op 32-jarige leeftijd en heeft er meer dan 30 jaar mee moeten leven. Ik heb de grootst mogelijke bewondering voor de manier waarop zij dat gedaan heeft: ze kon steeds minder, klaagde nooit en ondanks de steeds verder afnemende mogelijkheden paste ze zich telkens weer aan.

Relatief weinig mensen hebben MS, gelukkig. Dat ‘geluk’ kent ook een nadeel. Omdat het om niet zo veel mensen gaat, is er ook relatief weinig aandacht binnen de medische wereld om deze ziekte een halt toe te roepen, laat staan te verslaan.

Daarom is er de Stichting MS Research, die al 40 jaar geld inzamelt om onderzoek naar MS te doen en er zo ook aan bijdraagt om het leven van patiënten zo dragelijk mogelijk te maken. Dat is belangrijk werk – dat ook succesvol is. Ik vind het telkens weer hartverwarmend om te zien hoe mensen achter de Stichting zich met alle kracht inzetten om MS te verslaan.

Het zou fantastisch zijn als de Stichting over 40 jaar niet meer zou bestaan, omdat er oplossingen zijn voor MS. Maar daar is nog wel heel veel voor nodig. Dat de Stichting MS Research de komende jaren mag floreren is daarom mijn wens.”

Help MS de wereld uit

Zolang er onderzoek is, is er hoop. Steun Stichting MS Research en maak MS-onderzoek mogelijk.

Website gemaakt door: New Fountain