“Niet alleen voor nu, maar zeker ook voor later.”

Jos en Helma Molthof, hebben Stichting MS Research opgenomen in hun testament.

 

Nalatenschap

Toen er in de directe omgeving van Jos en Helma iemand overleed, realiseerden ze zich dat zij zelf de regie over hun nalatenschap wilden hebben. Zeker ook omdat zij zelf geen kinderen hebben…

Lang hoefden ze niet te overleggen; direct was helder dat hun nalatenschap naar een MS-gerelateerd doel zou gaan, namelijk Stichting MS Research. Jos vertelt: “Het is ons helemaal duidelijk waar deze Stichting voor staat. En om die reden was de keuze snel gemaakt. Onderzoek is namelijk enorm belangrijk om uiteindelijk tot de oplossing voor MS te komen. Wij hebben zelf bewust geen keuze gemaakt voor een bepaald MS-onderzoek, omdat wij hier te weinig verstand van hebben. De keuze laten wij daarom met een gerust hart over aan Stichting MS Research. Wij hebben het absolute vertrouwen dat zij met de besteding van de gelden zeer verstandig omgaan. Uiteindelijk moeten de onderzoeksresultaten leiden tot de oplossing van deze ziekte, waar ik overigens geen jaartal aan vasthang, omdat MS helaas zo ontzettend complex is.”

In 1982, nog voordat zij hun eigen bedrijf startten, werd bij Helma de diagnose MS vastgesteld. Jos en Helma wisten van dichtbij wat MS betekent, want ook de inmiddels overleden broer van Helma had MS. Jos Molthoff (69) en zijn vrouw Helma (67) runnen inmiddels al ruim 32 jaar samen hun administratiekantoor in het Brabantse Goirle.

Vaste donateur

De familie Molthoff is al jaren vaste donateur van de Stichting. “Er ligt hier al een aardig stapeltje lijfrente-schenkingen. Het klinkt als een cliché, maar hoe meer geld voor onderzoek beschikbaar komt, hoe meer kansen er zijn dat de oorzaak van MS gevonden kan worden. We zijn trouwe lezers van het informatieve magazine en andere uitgaven van de Stichting. Maar ook het jaarverslag wordt door ons zorgvuldig gelezen, met name het financiële deel, maar die interesse zal wel iets met mijn eigen financiële achtergrond te maken hebben.”

Sinds een paar jaar bouwen Jos en Helma hun bedrijf langzaam af. “Het is mooi geweest. Ontwikkelingen gaan door en kennis moet je bijhouden, dat kost meer moeite dan vroeger. Om deze reden hebben wij 50% van het kantoor inmiddels overgedragen aan een andere partij. Dit betekent dat er voor ons geen nieuwe klanten meer bijkomen en door natuurlijk verloop er zo nu en dan ook klanten afvallen.” Een vastgestelde einddatum voor hun werkzame leven hebben ze niet, zolang de bestaande klanten tevreden zijn, gaan ze gewoon rustig door.

Veerkrachtig

Ondanks het feit dat Helma merkt dat door haar MS alles niet meer zo gemakkelijk verloopt als een aantal jaren geleden, gaat het naar omstandigheden nog best goed en straalt zij veerkracht uit. Ze golft nog regelmatig en hoopt dit de komende jaren zeker nog te blijven doen. Ook is zij een actief bridger en houdt hiermee haar hersenen in beweging. Doordat er voor Jos meer tijd is voor andere dingen zet hij zich in als vrijwilliger, namelijk als ‘sociaal koker’. Maar tevens maakt hij deel uit van de ‘formulierenbrigade’. “Als ‘sociaal koker’ kook ik, samen met anderen, voor een groep van ca. 25 ouderen en serveren we vervolgens een heerlijk driegangenmenu uit. Daarnaast help ik mensen met het online invullen van formulieren en leer ze wegwijs op de computer. Dat is heel dankbaar werk.”

Op de vraag of Jos nog iets wil meegeven, antwoordt hij: “Als je in de omstandigheid bent nu iets te regelen, doe het dan voordat het te laat is. Nu kun je het allemaal nog zelf bepalen. Doe je dat niet, dan zullen je uiteindelijke erfgenamen wellicht een ander bestedingsdoel van je nalatenschap kiezen. Kortom, regel je zaken, voordat het te laat is.”


Wilt u zelf een concrete bestemming geven aan uw nalatenschap? Bijvoorbeeld omdat u affiniteit heeft met een bepaald type onderzoek of omdat u één van de andere activiteiten van Stichting MS Research een warm hart toedraagt? U kunt dit vanzelfsprekend op voorhand aangeven en wij zorgen ervoor dat uw nalatenschap uw concrete bestemming krijgt. Het hoeft uiteraard niet, dan wordt uw nalatenschap geheel aan wetenschappelijk onderzoek besteed. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via tel. 071 – 5 600 500.

Website gemaakt door: Sturdy Digital