Kelly Hartman (33) uit Haarlem doet voor de tweede keer mee aan
The May 50K

“Ik loop voor mijn broer, maar ook voor al die andere familieleden en vrienden die machteloos aan de zijlijn staan. Want dat MS een enorme impact heeft op het leger aan mensen om iemand met MS heen, heb ik vorig jaar ervaren uit de vele reacties die ik kreeg op mijn actie. En daar is eigenlijk maar zo weinig aandacht voor. Want hoe ga je er als naaste mee om? Hoe kun je helpen? Wat zijn hun angsten? Maar ik doe het vooral voor Danny. Het enige wat hem kan helpen is onderzoek naar MS, ik heb die expertise niet. Maar ik kan wél geld inzamelen om dat mogelijk te maken.”

Kelly komt uit een hecht gezin. Haar broer Danny is 26 en al uit huis als hij de diagnose MS krijgt. “Ik weet nog dat mijn moeder meteen heel verdrietig was. Wij, zijn drie zussen, waren wat nuchterder. Ik dacht: ‘het komt wel goed.’ Je kunt dan ook nog niet beseffen wat het allemaal zal gaan betekenen. Je kon toen nog niets aan hem zien. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder en loopt hij helaas slechter. We houden nu allemaal rekening met hem; dat is voor ons vanzelfsprekend en zo gegroeid. Iedereen zet bijvoorbeeld een stapje langzamer zodat hij er geen stapje bij hoeft te zetten. Danny kan eigenlijk alles nog, ook omdat hij en wij de lat gewoon wat lager leggen.”

“Ik vraag mezelf weleens af waarom hij deze last heeft gekregen? Waarom wordt zoiets, als de pijn van een ziekte niet eerlijker, gelijkmatiger verdeeld. Als wij nu allemaal wat last uit zijn rugzak konden dragen. Mijn ouders hebben het daar het moeilijkst mee. Zij zouden het liefst zijn MS overnemen als zij daarmee hun kind gezond konden maken. Nu ik zelf moeder ben kan ik nog beter begrijpen wat een impact het heeft als je kind iets mankeert.”

Herkenning

“Het mooie aan The May 50K vond ik de verbinding die ik voelde met andere familieleden die zich in ons verhaal herkenden. We kregen zoveel reacties en donaties van mensen die iets soortgelijks meemaken. Mijn moeder heeft dankzij het evenement soms contact met een andere moeder met een dochter met MS. En ook ik kan mijn verhalen en ervaringen makkelijker uiten nu ik mensen ken die in hetzelfde schuitje zitten. Het is fijn om angst en frustratie met elkaar te kunnen delen. Die herkenning vind je alleen bij mensen die hetzelfde meemaken.”

“Eindelijk voelde ik me niet machteloos. Ik voelde dat we iets gedaan hadden om het verschil te maken!” Doe ook mee met Kelly aan The May 50K 2022

Mentale kracht

“Ik leer veel van Danny. Ik vind het zo knap hoe hij in het leven staat en hoe hij altijd het beste uit de situatie weet te halen. Het is bewonderenswaardig hoe hij altijd positief blijft. Ik denk dat Danny zijn lichamelijke zwakte met zijn mentale kracht compenseert. Hij is daarin echt een voorbeeld voor mij, ik ben ontzettend trots op hem!”
“Vroeger dacht ik dat gezondheid het belangrijkste is in het leven. Maar Danny leert mij dat ‘je gelukkig voelen’ minstens zo belangrijk is. Dankzij hem zie ik dat je er met een ziekte echt nog wat van kan maken. Je hebt een keuze in hoe je met een ziekte omgaat. En het helpt als je mensen om je heen hebt die met je meebewegen. Danny heeft bijna altijd een lach op zijn gezicht en is echt gelukkig. Hij heeft een prachtige dochter, een lieve vriendin, veel vrienden, een leuke baan en een hechte familie, dat maakt zoveel goed. Daardoor is zijn MS ook wat draagbaarder.”

Zelfredzaam

“Wij als familie zien vaak beren op de weg. Maar de problemen die wij vooraf zien, lossen zich eigenlijk altijd ter plekke allemaal op. Hij is zo zelfredzaam. Mijn broer vindt altijd zijn weg om op zijn manier met een situatie om te gaan. Hij moet natuurlijk wel de kans krijgen om dat te laten zien, je mag hem niet alles uit handen nemen. Wij maken ons vooraf soms druk om dingen die uiteindelijk geen probleem blijken. Zijn beperking zit dan meer in ons hoofd dan dat hij er last van heeft. Hij wil niet betutteld worden. Hij wil dat alles zo gewoon mogelijk blijft. Ik vind dat sterk van hem, maar soms wil je het hem gewoon zo graag wat gemakkelijker maken.”

Vorig jaar haalde Kelly met haar actie een enorm bedrag op. Ze realiseert zich dat dat moeilijk te evenaren zal zijn. “Veel mensen hebben een vast jaarbudget voor goede doelen en ik vermoed dat de oorlog in Oekraïne daar een flinke hap uit genomen heeft. Vorig jaar hadden mensen ook wat meer te besteden, we konden immers niks uitgeven, want alles was nog dicht door corona. Onze actie werd groots opgepakt op sociale media. Niemand wist toen nog dat mijn broer MS heeft en er was geen andere afleiding. Dit jaar ben ik Ambassadeur van The May 50K. Ik doe dit voornamelijk voor mijn broer, maar ook om meer bewustwording te creëren voor de impact die het heeft op de mensen om iemand met MS heen. In Nederland leven zo’n 30 duizend mensen met MS. Het netwerk om hen heen, dat óók leeft met de impact van de ziekte, is minstens het viervoudige. Ik loop dan ook voor iedereen die op welke manier dan ook met MS te maken heeft.”

“Ook dit jaar beëindig ik mijn wandeltocht bij mijn broer. Vorig jaar stond hij mij voor zijn deur op te wachten. Maar het werd eigenlijk allerminst een emotioneel einde. Ik zat er helemaal doorheen. Ik kwam strompelend aan en ik was er eerlijk gezegd helemaal klaar mee. Ik had pijn en blaren. Ik realiseerde mij maar al te goed dat dat met een paar dagen weer over zou zijn. Terwijl ik weet dat dat voor mijn broer niet zo is. De emoties kwamen eigenlijk pas veel later. Toen ik de cheque met die prachtige opbrengst zelf naar Stichting MS Research bracht. Dat vond ik eigenlijk het mooiste moment. Toen kon ik eindelijk zeggen: ‘Stichting MS Research, hier is het bedrag. Door jullie financiering van wetenschappelijk MS-onderzoek draagt de inzet van dit bedrag hopelijk bij om een oplossing voor MS te vinden’. Eindelijk voelde ik me niet machteloos. Ik voelde dat we iets gedaan hadden om het verschil te maken!”


Kelly werkt bij Brightcare, een bedrijf dat ICT-diensten aan Stichting MS Research levert. Brightcare is een van de vele bedrijven die deelnemen aan The May 50K. Zondag 1 mei zal Kelly, samen met haar collega’s, zussen en een aantal anderen, symbolisch de eerste kilometers van het evenement lopen.

Website gemaakt door: Sturdy Digital