“Mijn paard is mijn benen”

Lisa Hoogendoorn (30) uit Gorinchem doet dit jaar voor de tweede keer mee aan The May 50K en dat doet ze niet zomaar. Ze legt de vijftig kilometer namelijk af samen met haar paard!

Lisa heeft zelf Relapsing Remiting MS (RRMS) en kan daardoor geen lange afstanden meer lopen. Door ambassadeur van The May 50K te worden zet ze zich in voor een wereld zonder MS. “Ik probeer altijd zo positief mogelijk te denken. In plaats van bezig te zijn met wat je niet meer kunt; focus je op wat je wél kunt. Ik kan nog paardrijden, dus dan doe ik het zo op mijn manier”, aldus Lisa.

Tienertijd 

Lisa is een spontane, vrolijke en zeer positief ingestelde meid. Ze studeerde Horeca management en had veel plezier in het leven. Af en toe had ze wat last van kwaaltjes maar dat hield haar niet tegen. Tot ze terug kwam van haar vakantie in Thailand. “Na mijn reis was ik erg vermoeid. Ik had ook veel last van mijn rug met uitvalsverschijnselen en gevoelsstoornissen in mijn benen. Eerst werd gedacht aan een hernia. Dat bleek niet zo te zijn. Daarnaast kreeg ik ook een oogontsteking die maar niet wegging. Je kent het wel: een druppeltje hier en een zalfje daar. Niks hielp en ik bleef maar teruggaan naar mijn huisarts. Ik werd niet serieus genomen en er werd verteld dat het tussen mijn oren zou zitten”, vertelt Lisa. 

Tot het ineens foute boel was voor Lisa. In 2012 moest ze met spoed naar het ziekenhuis. “Ineens kon ik niet meer praten en was ik enorm duizelig. Mijn moeder heeft me toen naar de spoedeisende hulp gebracht. Het was inmiddels al het zoveelste ziekenhuisbezoek, dat het me niet meer zoveel deed.”, aldus Lisa. Eerst dachten de doctoren aan een herseninfarct, maar het blijkt toch MS te zijn. ‘’Heel gek misschien, maar ik was heel blij met deze diagnose. Moet je je voorstellen dat je al ruim twee jaar van kastje naar de muur gestuurd wordt. Ik dacht echt: hèhè, eindelijk. Ik voelde me zo opgelucht.’’ 

Verandering 

Uiteindelijk heeft MS veel roet in het eten gegooid bij Lisa. “Ik moest stoppen met mijn studie omdat ik te moe was en fysiek niet in staat was om te werken. Dat was best confronterend want al mijn studiegenoten behaalden wel hun diploma’s en kregen banen. Ik eindigde op de bank thuis met mijn twee hondjes Bo en Charlie, mijn kat Noa en mijn paard Atillo. Gelukkig heb ik een heel lieve man die me steunt in alles. Het gaat momenteel een stuk beter met me”, vertelt Lisa. Lisa wil graag iets doen en de rol van ambassadeur past haar nu goed. 

The May 50K

Lisa vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor MS en dat er uiteindelijk een medicijn op de markt komt dat zorgt dat niemand meer MS hoeft te hebben. “Inmiddels heb ik al ruim 1200 euro opgehaald. Echt bizar. Het doet me goed dat ik zoveel steun krijg, zelfs van mensen die ik helemaal niet ken. Het geeft me een positief gevoel en dat doet me heel goed. Ik voel me zo gesteund”, vertelt Lisa. 

In mei gaat ze samen met vriendinnen met de paarden op stap. Dat kan in het bos zijn of zelfs op het strand. Ook wordt er een speciaal T-shirt ontworpen voor Lisa en haar vriendinnen, met daarop de tekst: ‘’Beweeg MS de Wereld uit’’. ‘’Dit geeft me zoveel motivatie om door te gaan en niet bij de pakken neer te zitten. Tegen mijn lotgenoten zou ik willen zeggen: schrijf je in! Het geeft je zo’n goed gevoel en dat gun ik iedereen.’’ 

Lisa wil mensen motiveren en inspireren om ook mee te doen met The May 50K.

Doet u mee?

Website gemaakt door: Sturdy Digital