Nederlandse Hersenbank voor MS klimt tegen MS

“Begin juni 2022 reisden we af naar Zuid-Frankrijk met een team van de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). Want op maandag 6 juni deden we mee met ‘Klimmen tegen MS’: het evenement van Stichting MoveS waarbij geld wordt opgehaald voor onderzoek naar MS door de Mont Ventoux in Frankrijk te beklimmen.

Het was voor het eerst dat we met NHB-MS deelnamen aan dit evenement, ook al kenden we het al jaren. We kenden het namelijk van de andere kant: de kant van onderzoek kunnen doen met een deel van het opgehaalde geld. Zo gebeurde het ook dat een jaar geleden, in juni 2021, het bestuur van MoveS langskwam om NHB-MS een inspiratiebeurs te overhandigen. De beurs was een (zeer welkome) verrassing en we besloten: het is tijd dat we zelf eens mee gaan doen aan dit mooie initiatief!  

Daar moesten we natuurlijk wel wat voor doen, zoals sponsoren zoeken en vooral: trainen. Voor sommigen betekende dit de loopband in de sportschool op een helling van 10° zetten. Andere, meer sportieve collega’s durfden op een basisconditie te vertrouwen. Dit waren overigens ook de collega’s die zelfs hun hardloopschoenen meenamen om de dag vóór het evenement nog een stukje te rennen in de heuvels van de Provence. Dat kon mijn (minder sportieve) brein niet zo goed begrijpen – maar knap vond ik het wel. 

Zelf ben ik ter voorbereiding veel gaan wandelen. Ik hoopte dat als ik genoeg platte kilometers in mijn benen zou hebben, ik het ook de 21 km bergopwaarts zou redden. Zo heb ik aardig wat tochten van 10, 15 en 20 km gemaakt, en alleen al die voorbereiding vond ik heerlijk om te doen.  

Het werd vanzelf juni en dus tijd om richting Frankrijk te vertrekken. Dat deden we niet alleen, maar samen met collega’s van ErasMS, het MS-centrum uit Rotterdam. Met auto, trein of vliegtuig belandden we allemaal in Malaucène, waar we met z’n twaalven enkele huisjes gehuurd hadden. Niet iedereen van NHB-MS en ErasMS kende elkaar, dus het was ook een kennismaking. Er werden verhalen uitgewisseld over de verschillende onderzoeksprojecten waar iedereen zich mee bezighoudt. Wat onderzoekers namelijk graag doen, al helemaal op een warme Franse avond met een wijntje erbij, is praten over méér MS-onderzoek. 

Om dat onderzoek mogelijk te maken, is echter heel wat nodig. Het voelde daarom goed om dit jaar zelf een steentje bij te dragen door mee te doen aan Klimmen tegen MS. Het zorgde er ook voor dat we enorm onder de indruk waren van de vele mensen die we bij de start aantroffen. Natuurlijk wisten we dat er honderden inschrijvingen waren, maar om iedereen er daadwerkelijk te zien staan, allemaal in hetzelfde Klimmen tegen MS-tenue, allemaal enthousiast en positief: dat was heel mooi en inspirerend.  

Al lopende was het ook bijzonder om andere deelnemers te spreken. Tijdens de rustpauzes kwamen we vaak dezelfde mensen tegen, en dan vroegen we elkaar wat ons daar bracht. Iedereen had natuurlijk een link met MS, sommigen hadden zelf MS en anderen liepen voor een dierbare. Dit bracht ons weer een stukje dichterbij waar we onderzoek naar doen, en voor wie.  

Tegen het einde van de tocht was er voor sommigen van ons (voor mij zeker), niet zo heel veel lucht meer over in de longen om gesprekken te voeren. De snellere collega’s wachtten ons een stukje voor de finish op zodat we de laatste meters naar de top samen hebben gelopen. Daar troffen we alle andere mensen aan die het ook gehaald hadden. Velen met dezelfde mix aan vermoeidheid, trots en feeststemming die denk ik bij ons heerste. Klimmen tegen MS is een bijzonder evenement en vooral de positiviteit en het doorzettingsvermogen die op de Mont Ventoux te zien waren, zullen me lang bij blijven.”

Mignon de Goeij
Centrumcoördinator Stichting MS Research en Bureaumanager NHB-MS 

Website gemaakt door: Sturdy Digital