“Je weet pas hoe het je leven beïnvloedt als de situatie daar is”

Trudy, vrouw en mantelzorger van Henk

Voor elk probleem is een oplossing

Trudy van Veen, 67 jaar. Geboren in de Beemster en getogen in Ter Aar. 48 jaar getrouwd met Henk, die sinds 2001 progressieve MS heeft.
“Voor elk probleem is een oplossing, dat is mijn grondhouding. Natuurlijk is dat niet altijd eenvoudig en ook niet altijd helemaal waar. Maar het geeft mijn koers aan. MS komt plotseling op je pad en alles wat daar bij hoort wordt onderdeel van je leven. Gelukkig is de ziekte bij Henk nu ‘onder controle’, maar hij heeft veel ingeleverd en dat is blijvend.

Wij hebben er voor gekozen dat ik als mantelzorger hem volledig verzorg. Mantelzorg wordt erg onderschat en is vaak onzichtbaar voor de wereld. Pas als je het zelf van dichtbij meemaakt, weet je welk stuk leven en vrijheid je inlevert om het leven van een ander mogelijk te maken. Basale verzorging en met alles helpen. Vanzelfsprekend doe ik dat en met liefde. Twee keer per jaar ga ik een week weg, om er even uit te zijn. MS begint subtiel, maar verandert voortdurend; van stok naar rollator, naar scootmobiel, naar rolstoel. In onze situatie althans. Ik vind het dapper dat Henk na overlijden hersendonor wordt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat onderzoek via Stichting MS Research de oplossingen voor MS gaat vinden!”

Website gemaakt door: Sturdy Digital