Ziektemechanisme

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Oorzaak van MS onbekend

Het is nog niet bekend hoe multiple sclerose precies ontstaat. Wel is duidelijk dat het afweersysteem een grote rol bij MS speelt. Bepaalde cellen van het afweersysteem breken het myeline rondom de zenuwen af. Dit afweersysteem is bij MS ontregeld en waardoor het systeem niet alleen ziekteverwekkers aanvalt, maar ook het eigen lichaam. In het geval van MS is dit dus myeline. Helaas is nog niet bekend waaróm het afweersysteem myeline afbreekt.
Onderzoekers denken dat MS ontstaat als gevolg van een combinatie van erfelijke factoren, factoren uit de omgeving en levensstijl. Het krijgen van MS is nooit te herleiden tot een enkele factor. Verder onderzoek is nodig om de oorzaken van MS te vinden.

Schade aan myeline

Bij MS is myeline in de hersenen en het ruggenmerg het doelwit van het ontregelde afweersysteem. Myeline vormt normaal gesproken een isolerende laag rondom de zenuwen. Deze laag is belangrijk voor een snelle geleiding van signalen door de zenuwen. Deze signalen brengen alle processen in het menselijk lichaam op gang. Beschadigingen in de myelinelaag leiden tot het minder goed of zelfs helemaal niet meer functioneren van de zenuw en uitval van verschillende functies van het lichaam.

Bij MS kunnen verschillende klachten ontstaan

Ontstekingen in het centrale zenuwstelsel leiden op den duur tot de vorming van littekenweefsel en daarmee blijvende schade. Welke klachten bij MS ontstaan, hangt af van de plaats van de ontstekingen en littekens. De klachten – bijvoorbeeld slecht zien, spierzwakte of vermoeidheid – verschillen hierdoor sterk van persoon tot persoon. Lees meer over de klachten bij MS.