Over MS

 

“De veerkracht die je in je hoofd nodig hebt, vind ik een van de moeilijkste dingen van MS. Je verliest het vertrouwen in iets wat je basis is: je lijf.”

 

Tessa, kreeg de diagnose MS op haar 28ste.

Oorzaak van MS
Vormen van MS
Hoe wordt de diagnose MS gesteld?
Ziekteverloop bij MS
Symptomen van MS
Wie krijgen MS?

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Dit centrale zenuwstelsel kan bij MS bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (myeline) rondom de zenuwen is aangetast. Dit kan diverse uitvalsverschijnselen geven: van krachtverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen.

Er zijn verschillende oorzaken van MS. Bovendien bestaan er verschillende vormen van MS, die allemaal een ander verloop kennen. De diagnose wordt gesteld door een neuroloog met behulp van onder meer een MRI en ruggenprik, bij voorkeur in een academisch MS-centrum. Zowel kinderen als volwassenen kunnen MS krijgen. MS komt bij twee keer zoveel vrouwen als mannen voor. Er zijn medicijnen die de ziekte kunnen afremmen. Ook zijn er mogelijkheden om de symptomen van MS te verminderen met revalidatiebehandelingen en therapieën. Helaas is er nog geen effectief medicijn voor alle vormen van MS of om de ziekte te genezen. MS is niet dodelijk. Soms kun je wel aan de gevolgen van MS overlijden.

 

Is MS een spierziekte?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de ziekte: ‘MS is een spierziekte en je komt sowieso in een rolstoel terecht.’ Dit laatste komt voor, maar lang niet bij alle mensen met MS en dan vaak pas na vele jaren. MS is geen spierziekte, maar een chronische ziekte aan het centrale zenuwstelsel. Sommige mensen met MS hebben problemen met bijvoorbeeld het lopen of het bewegen van hun handen. Dat komt doordat de boodschappen vanuit het centrale zenuwstelsel naar de spieren vaak niet of niet goed aankomen. Bij MS is dus de aansturing van de functies van de spieren, die vanuit de hersenen komt, verstoord. De ziekte kan daardoor allerlei verschillende klachten veroorzaken, zoals problemen met bewegen, zien en spreken, maar ook vermoeidheid en cognitieve klachten kunnen voorkomen. Daarbij variëren de klachten van mild tot ernstig, afhankelijk van de vorm van MS. Ondanks beperkingen door MS hoeft iemand zich niet per se ziek te voelen.

centrale Zenuwstelsel graphic van vrouw met 3 plaatjes hersenen, hoofd, lichaam
Het centrale zenuwstelsel

MS beter begrijpen

MS is een complexe, neurologische aandoening. Om te begrijpen hoe de ziekte werkt, kun je een vergelijking maken met kortsluiting. Een elektriciteitsdraad bestaat uit koper (binnenkant) en een plastic omhulsel (buitenkant). De zenuwbanen die via ons zenuwstelsel door ons lichaam lopen kun je vergelijken met het koperdraad. Onze zenuwbanen hebben ook een omhulsel. Dat heet myeline.

myeline

Myeline zorgt ervoor dat signalen sneller worden doorgegeven en voorkomt dat een signaal niet overspringt naar een zenuwcel waarvoor het niet bedoeld is. Ontstekingen, die bij MS ontstaan, werken als ‘een mesje’ dat de myeline beschadigt of helemaal weghaalt. De zenuw komt daardoor bloot te liggen. Signalen die daarna vanuit de hersenen door de zenuwbanen heen verstuurd worden, komen nu niet meer aan op de plek waar ze voor bedoeld zijn. Bij de beschadiging wordt het versturen van het signaal onderbroken en kan het signaal niet meer verder. Zo krijgen we ‘kortsluiting’ in ons lichaam. Wanneer de ontsteking afneemt, kan het lichaam de beschadigde isolatielaag soms (deels) herstellen. Als het echter diverse keren gebeurd is, wordt de schade na verloop van tijd onherstelbaar en vormt het lichaam een litteken. Dit gebeurt helaas op meerdere plekken in het zenuwstelsel. Vandaar de naam ‘multiple sclerose’: ‘multiple’ betekent meerdere, ‘sclerose’ betekent littekens. De littekens beschadigen de zenuwbanen. Daarom typeren we MS als een zenuwslopende ziekte. Letterlijk en figuurlijk.

Wat merk je van MS?

Stel: Je zit in een stoel en wil de krant gaan halen. Als je gezond bent, sturen je hersenen daarvoor, zonder dat je het merkt, via de zenuwbanen, signalen door het lichaam, zodat je opstaat en gaat lopen naar de plek waar de krant ligt. Maar… als het stukje hersenen dat je benen aanstuurt is beschadigd door MS, komt het signaal niet aan en ‘staan je benen niet op en ga je niet lopen’. Dit is een voorbeeld dat weergeeft hoe MS soms handelingen die vanzelfsprekend lijken, onmogelijk kan maken. Omdat MS op hele verschillende plekken de zenuwbanen kan beschadigen, zijn er hele verschillende symptomen en uiteenlopende klachten, zoals slecht zien, moeilijk lopen, blaasproblemen, maar ook bijvoorbeeld vermoeidheid. Welke klachten bij MS ontstaan, hangt af van de plaats van de ontstekingen en de littekens. Daarom verschillen de gevolgen van MS van persoon tot persoon.

Lees meer over MS.

Help MS de wereld uit

Zolang er onderzoek is, is er hoop. Steun Stichting MS Research en maak MS-onderzoek mogelijk.

Website gemaakt door: Sturdy Digital