Du Pré beurs voor internationaal talent

Twee jonge talenten uit Roemenië en Iran winnen een ‘Du Pré beurs’ en krijgen de kans de fijne kneepjes van het vak te leren van grootmeesters op het gebied van MS-onderzoek.

De internationale MS federatie (MSIF) heeft in 2007 de zogenaamde ‘Du Pré beurs’ geïntroduceerd. Deze beurs is vernoemd naar celliste Jacqueline Du Pré en de gelijknamige foundation. Al op jonge leeftijd behaalde Du Pré wereldfaam met haar uitzonderlijke muzikale talent. Haar muzikale carrière werd helaas vroegtijdig beëindigd door MS. Met de ‘Du Pré beurs’, een reisbeurs ter waarde van maximaal £5000, kunnen jonge onderzoekers een werkbezoek brengen aan een topinstituut, waar dan ook in de wereld, gespecialiseerd in MS. Kandidaten komen bij voorkeur uit landen waarin MS- onderzoek nog in ontwikkeling is. De beurs blijkt een goede stimulans te zijn voor niet alleen de carrière van de winnaars, maar ook voor internationale samenwerking. Als Stichting MS Research dragen wij dan ook graag een steentje bij aan dit succesvolle initiatief. In september 2016 zijn vijf Du Pré beurzen uitgereikt waarvan er twee zijn gefinancierd door Stichting MS Research. Hier leest u meer over de twee jonge talenten.  

 

Andreea Lupu uit Roemenië

Onderzoeker Andreea Lupu is na haar master-studie neurobiologie, gepromoveerd op een onderzoek naar neuro-immuunziekten (aandoeningen van het centrale zenuwstelsel) waarbij het afweersysteem ontregeld is. Met de ‘Du Pré beurs’ gaat Lupu voor 3 maanden op werkbezoek bij prof.dr. Gold in Hamburg. Binnen dit laboratorium is zwangerschap bij MS een speerpunt. Het is bekend dat zwanger zijn een grote invloed heeft op de ziekteactiviteit van MS. Lupu gaat onderzoeken hoe bepaalde afweercellen zich gedragen bij zwangere vrouwen met MS. Daarbij bestudeert ze of deze afweercellen schadelijk, dan wel tolerant zijn tijdens de verschillende stadia van een zwangerschap.  

 

Reza Rahmanzedeh uit Iran

Reza Rahmanzedeh studeert geneeskunde aan de universiteit van Teheran. Tijdens zijn studie is hij al uitgebreid in aanraking gekomen met de ziekte MS. Zo heeft hij succesvol een project afgerond over de plasticiteit van de zenuwen in MS. Rahmanzedeh gaat zijn kennis over MS verdiepen tijdens een onderzoek van 3 maanden bij prof.dr. Brück in Göttingen. Prof. Brück beschikt over een unieke collectie van weefsels van mensen met MS. Aan de hand van deze weefsels gaat Rahmanzedeh bestuderen welke processen bijdragen aan het afsterven van myeline-vormende cellen, één van de eerste stappen in het ontstaan van een MS laesie (aangedaan gebied in de hersenen).     

Website gemaakt door: Sturdy Digital