Nieuwe internationale MRI richtlijn bij MS

Onderzoekers en artsen van onder meer het MS Centrum Amsterdam UMC hebben een nieuwe richtlijn opgesteld voor het gebruik van MRI bij mensen met MS. Deze richtlijn wordt door radiologen wereldwijd ondersteund en gebruikt.   

 

MRI is een gevoelige meetmethode die gebruikt wordt om mensen met MS te diagnosticeren en te monitoren. Deze meetmethode kan veranderingen in hersenen en ruggenmerg te meten, ook als de mensen met MS zelf nog geen veranderingen merken.

In de nieuwe richtlijn, die is gepubliceerd in The Lancet Neurology, wordt onder meer advies gegeven over het gebruik van contrastmiddel bij het stellen van de diagnose MS en het monitoren van therapie met MRI. Daarnaast zijn alle ontwikkelingen meegenomen over het gebruik van kunstmatige intelligentie voor bijvoorbeeld het volgen van hersenkrimp.

De nieuwe richtlijn vervangt de oude uit 2015. Daarin stonden nog enkele hiaten met betrekking tot progressieve MS en MS bij kinderen. Ook het maken van MRI’s bij zwangeren met MS stond daar nog onvoldoende in beschreven.


Lees hier meer over de nieuwe MRI richtlijn, opgesteld door onder anderen Mike Wattjes, Frederik Barkhof en Hugo Vrenken van MS Centrum Amsterdam.

Lees hier het originele artikel in The Lancet Neurology.

Website gemaakt door: Sturdy Digital