05 nov 2020
Hiervoor werken ze samen met Dr. Inge R. Holtman van het UMC Groningen. “Ik vind het een geweldige, interessante uitdaging, en geloof dat we in staat moeten zijn om te achterhalen waarom de gevoeligheid voor en het beloop van hersenziekten zo verschilt tussen mensen en daarmee wat er mis gaat in de hersenen bij hersenziekten.”
In 2016 ontving Inge Holtman de eerste Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs. Deze persoonlijke beurs gaf de talentvolle onderzoekster de kans om aan de slag te gaan bij de gerenommeerde groep van professor Glass in San Diego. Na circa drie jaar keerde Inge terug naar Nederland, waar zij inmiddels haar eigen onderzoeksgroep heeft in het UMCG. In samenwerking met de Nederlandse Hersenbank (NHB) richtte Inge de Netherlands Neurogenomics Database op.Voor veel hersenziektes hebben onderzoekers wereldwijd al bepaalde stukken in het DNA kunnen aanwijzen, die invloed hebben op de gevoeligheid en het beloop van de ziekte. Hóe ze die invloed uitoefenen en of er nog andere stukjes DNA bij betrokken zijn, is echter nog veelal onbekend.
De Hersenbank verzamelt al sinds 1985 hersenweefsel van mensen met verschillende ziektebeelden, én gezondemensen. Met behulp van deze grote verzameling weefsel gaan ze nu onderzoek doen naar het DNA van de donoren.
Een belangrijk onderdeel van het project maakt gebruik van het DNA van mensen m
et MS. Binnen de NHB is er namelijk een programma dat zich specifiek focust op MS, de NHB-MS . Hierdoor is het hersenweefsel van mensen met MS de afgelopen jaren met steun van Stichting MS Research al uitgebreid gekarakteriseerd en is goed in beeld hoe het klinisch beloop van de ziekte bij hen was.
Deze informatie wordt in dit project samengebracht met de genetische informatie uit het DNA. De NHB en het UMC Groningen bouwen samen een database, ‘the Netherlands Neurogenetic Database’, waarin al deze gegevens (geanonimiseerd) verzameld worden en die onderzoekers van over de hele wereld kunnen raadplegen. Zo kan deze kennis niet alleen het onderzoek in Nederland, maar ook wereldwijd vooruit helpen en kan een gerichte therapie tegen onder andere MS dichterbij komen.