05 okt 2020
Deze microglia cellen zijn afweercellen die zich, gelukkig, bij iedereen in de hersenen bevinden. Bij mensen met MS, gedragen deze microglia zich echter op een manier die niet de bedoeling is: ze breken myeline af, de isolatie- en beschermlaag rondom zenuwen.
Dit onderzocht Marlijn met behulp van hersenweefsel dat door mensen met MS na overlijden is gedoneerd aan de Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS). “Met behulp van het weefsel van de NHB hebben we hersenen van MS-donoren kunnen vergelijken met hersenen van gezonde donoren. Zonder dit weefsel hadden we nooit de specifieke veranderingen die een rol spelen bij het ontstaan van MS kunnen onderzoeken.”
Ze kijkt met veel plezier terug op 4 jaar onderzoek. “Toen ik begon had ik eerlijk gezegd nog niet echt een goed idee wat ik kon verwachten van onderzoek doen.” Het werd duidelijk dat onderzoek doen een marathon is, geen sprint: “Ik merk dat ik vooral in de laatste 2 jaar van het onderzoeksproject veel resultaten heb verkregen, die ook weer hebben geleid tot nog meer vragen.”
Om die vragen te beantwoorden draagt ze het stokje nu over. Zo heeft Marlijn gezien dat de microglia cellen die ze onderzocht, kunnen samenklonteren in clusters en al myeline opnemen. Haar opvolgers gaan verder met onderzoeken hoe deze clusters betrokken zijn bij het ontstaan van MS. Maar de eerste stap naar de rol van microglia in MS is gezet: “Doordat we nu beter begrijpen wat de rol is van deze cellen kan er in vervolgonderzoeken gekeken worden naar mogelijke therapieën voor MS, waarin deze microglia cellen belangrijk kunnen zijn.”
Marlijn deed haar onderzoek bij de Neuroimmunologie onderzoeksgroep van het Nederlands Herseninstituut. “We hebben als onderzoeksgroep een beurs gekregen van Stichting MS Research in samenwerking met MS Moves (de out-of-the box beurs), waarmee ik onderzoek heb kunnen doen naar het ontstaan van MS-ontstekingen. Het was erg leuk om als groep deze beurs binnen te halen!”