“We hebben aandacht nodig, want dat leidt tot geld, en dat is hard nodig voor MS onderzoek.” 

Rens van Grinsven, vrijwilliger die al meer dan dertig jaar geld inzamelt voor MS-onderzoek

De eerste Nederlandse editie van The May50K, een inzamelingsactie voor MS die deze maand in zes landen simultaan wordt gehouden, is een groot succes. Almeerder Rens van Grinsven is een van de koplopers die veel geld heeft weten op te halen. “Aandacht hebben we nodig, want dat leidt tot geld, en dat hebben we hard nodig voor MS onderzoek.” 

De teller staat nu op 6.723 euro. Bijeen gesprokkeld door Rens van Grinsven, samen met zijn partner Roely. “Niet verkeerd, toch?” Aldus Rens vanuit zijn camper. Hij is samen met Roely op weg naar huis. Ze hebben er net een wandeling op zitten van een kilometer of tien, in Culemborg. Voor TheMay50K uiteraard. “Tien kilometer, dat klinkt misschien niet zo veel, maar we zijn naar de kloten hoor”, lacht Rens. “Ik ben 67, heb twee kapotte knieën en een hernia. Mijn lichaam is dus wat versleten. En Roely heeft ook al veel meegemaakt. Dus voor ons is dit echt een prestatie. Maar alle beetjes helpen.”

Dertig jaar onvermoeibaar geld inzamelen

Als het gaat om geld bijeen brengen voor onderzoek naar MS, behoort Rens van Grinsven tot de koplopers. En dan niet alleen voor The May50K die deze maand in zes landen simultaan wordt gehouden. Rens brengt al dertig jaar lang geld bijeen voor MS. De 24-uur van Almere in 1990 was zijn eerste grote hardloopevenement, dat hij samen met een groep sportieve vrienden bedacht en organiseerde. Het werd een groot succes en voor herhaling vatbaar, wat dan ook gebeurde. En het bleef niet bij hardlopen, want ook andere sporten haakten enthousiast aan: binnen een paar jaar kwamen in Almere ook 24 uur zaalvoetbal, stijldansen, schaken, dammen en biljarten van de grond. “Ik heb het laatst opgezocht. Ik denk dat we in al die jaren tot zo’n 700 duizend euro zijn gekomen. Dat is veel. Maar nog niet genoeg.”

Iets persoonlijks

Van zichzelf is Rens een gedreven persoon: als hij een doel voor ogen heeft, dan gaat hij er voor. Maar geld inzamelen voor MS onderzoek heeft voor Rens ook iets persoonlijks. Zijn vrouw leed aan MS. Tot haar overlijden in 2009 deed hij onvermoeibaar mee aan inzamelingsacties, maar na haar dood gaf hij daar tijdelijk de brui aan. “Ik kon het even niet meer opbrengen. Het was op dat moment te emotioneel voor mij om me ermee bezig te houden. Dus deed ik een stapje terug.”

Ingrijpende ziekte

Tot vorige maand. Zijn leven is weer in wat rustiger vaarwater terechtgekomen. Hij vond een nieuwe liefde, Roely, een oude vriendin die hij nog kende uit de tijd dat hij zijn eerste goede doelenloop organiseerde. Samen zetten zij zich nu in voor het goede doel, zoals The May50K voor MS onderzoek. “MS is zo’n oneerlijke ziekte. En daar komt dan nog bij dat het toch ook een heel onbekende ziekte is. Mensen weten er vaak niet zoveel van. Ze weten niet hoe ingrijpend het kan zijn. En daardoor krijgt het minder aandacht. En minder aandacht betekent minder geld. Terwijl dat geld zo hard nodig is om meer van de ziekte te begrijpen, om onderzoek te doen, om betere behandelingen en misschien genezing mogelijk te maken. Daarom doe ik dit.” 

Aandacht

Wanneer Rens tevreden is? “Kijk, ik ben natuurlijk elke keer hartstikke blij als mensen ons sponsoren in The May50K, zelf meelopen of doneren. Roely en ik willen voor een groot bedrag ook een grote prestatie neerzetten, en daarom zullen we 100 kilometer lopen in plaats van 50. Dus ik loop me suf en post alles wat ik doe op social media. Daar snap ik lang niet alles van, maar ik doe het gewoon en het werkt! Ik stond laatst in een lokale krant van Almere; dat heb ik op LinkedIn gepost en het is door 2500 mensen gelezen. Geweldig toch? Dat zijn toch weer 2500 mensen die even in aanraking komen met MS en daar meer over te weten komen. Dat is wat ik wil bereiken. En van deze May50K word ik ook blij, want je hebt het over duizenden mensen die in zes landen meelopen, en die hebben ook allemaal weer connecties. Dus dan gaat het al gauw om 600 duizend mensen die leren over MS. Aandacht, aandacht, aandacht. En met aandacht komt geld. En dat hebben we nodig voor onderzoek, voor behandeling en genezing van MS. Dan ben ik pas écht tevreden.”

 


The May50K
The May50K is een internationaal evenement dat als doel heeft om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte MS, zodat behandeling verbeterd wordt en MS uiteindelijk kan worden genezen. TheMay50K is een initiatief van de internationale MS organisatie, MSIF, en wordt in mei in zes landen simultaan gehouden. Nederland deed hier in mei 2021 voor het eerst aan mee, met Stichting MS Research als organisator. Iedereen kan meedoen aan The May50K. Je kunt je als individu aanmelden, maar ook met een groep of team. De bedoeling is dat je wandelend, hardlopend, zwemmend, fietsend of rollend zoveel mogelijk kilometers maakt en dat je op deze manier (kleine of grote) donaties ophaalt. Het opgehaalde geld wordt voor 100 procent besteed aan nationale en internationale wetenschappelijk onderzoeksprojecten rondom MS.
Lees hier meer over The May50K
Lees hier meer over het resultaat van The May50K en de besteding van de opbrengsten

 

Roely en Rens lopen mee in TheMay50K om geld in te zamelen voor MS-onderzoek.

Helpt u mee?

Website gemaakt door: Sturdy Digital