“Zelfs als je het gevoel hebt dat het je allemaal te veel is, dan blijk je toch sterker dan je aanvankelijk dacht.”

Rianne Meersschaert heeft MS en wilde hier jarenlang niet mee naar buiten toe treden. Nu wel, in de hoop dat ze door het delen van haar ervaringen anderen kan helpen of inspireren. “Zelfs als je het gevoel hebt dat het je allemaal te veel is, dan blijk je toch sterker dan je aanvankelijk dacht.”

 

Als je haar een paar jaar geleden had gevraagd of ze naar de buitenwereld toe en via social media naar buiten wilde treden als MS-patiënte, dan was haar officiële antwoord waarschijnlijk ‘nee’ geweest. Maar diep in haar hart wilde ze het eigenlijk juist wel. “Er zijn namelijk zoveel jonge mensen met MS die zich geen raad weten als ze in deze situatie komen en het dan echt niet meer zien zitten. Ik was ervan overtuigd dat ik wat kon betekenen voor anderen, door mijn positieve mindset, door mijn ervaringen te delen en dingen bespreekbaar te maken. Al zou ik maar één persoon kunnen helpen, dan zou me dat zoveel voldoening geven.”

Oneerlijk

Om die reden was Rianne wel open geweest tegen iedereen in haar directe omgeving. Maar alleen niet online. “Als je een carrière hebt en tegelijkertijd open bent over je ziekte, dan word je daar in deze maatschappij keihard op afgerekend. Daar ken ik zat verhalen en voorbeelden van. Super oneerlijk en ongelofelijk, maar helaas waar. Ik wilde niet mijn eigen glazen ingooien, dus mijn enige optie was dat ik ervoor zorgde dat het in elk geval niet online vindbaar was dat ik MS had. Zo zou een potentiële werkgever me nooit daarop kunnen afrekenen.”

Afgekeurd

Het keerpunt kwam echter toen ze in de zomer van 2020 van de bedrijfsarts te horen kreeg dat ze voor 100 procent was afgekeurd. “Mensen in mijn omgeving, die mij in die periode hadden bijgestaan en geadviseerd, hadden al tegen mij gezegd dat ik me misschien moest voorbereiden op een groter percentage afkeuring. Zelf dacht ik eerst aan 25, of misschien erger, 35 of 40 procent. Maar om volledig afgekeurd te worden – die boodschap kwam echt hard aan.”

Mokerslag

“Dat telefoontje was voor mij een mokerslag. Ik vond het afschuwelijk – nog steeds. Dat ze je vertellen dat je vanaf nu niet meer mag meedoen, dat is eigenlijk de boodschap. In mijn geval word je als chronisch zieke door de regels van het systeem in een hoek gedreven. Mijn eerste reactie was – nee. Dit ben ik niet, dit wil ik niet. Zo heb ik mij mijn leven nooit voorgesteld. Ik heb lang doorgestudeerd, heb altijd keihard gewerkt, ik ben 35, heb plannen voor de toekomst. En ineens is die houvast weg. Ja, ik heb MS, maar ik ben toch meer dan dat?”

Nieuwe realiteit

Toen het stof enigszins was neergedaald, kwam ook het besef. “Dit was mijn nieuwe realiteit, waar ik mee moest zien te dealen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me er nog steeds niet volledig bij kan neerleggen, al ben ik wel beter in staat om het een plek te geven. En ik ben ook niet het type mens dat zich uit het veld laat slaan bij een tegenslag. Sommige mensen kunnen echt gevangen zitten in hun verdriet, maar dat past niet bij mij. Natuurlijk ben ik verdrietig en teleurgesteld. En natuurlijk wil ik niet alleen maar te boek staan als Rianne, MS-patiënt. Maar ik heb tegelijkertijd ook zoiets van: wat is er nog wél mogelijk? Ik ben gewoon Rianne. Die van alles kan en leuk vindt. Die toevallig ook MS heeft, maar er altijd het beste van wil maken. Met die positieve mindset hoop ik nu anderen te inspireren.”

Onzekerheden

Hoewel een leven met MS bol staat van onzekerheden, gaat het met Rianne inmiddels goed. Haar laatste schub was vorig jaar en inmiddels is ze weer pijnvrij. Drie jaar daarvoor had ze een schub waarbij ze uitval kreeg aan haar rechterbeen en niet meer goed kon lopen. Net als toen ze zeven jaar geleden voor het eerst klachten kreeg. “Het begon toen met een draaierig gevoel. Ik was die avond ervoor op stap geweest, dus ik dacht meer aan een kater. Maar de klachten bleven dagenlang. Ik raakte ook een deel van mijn zicht kwijt, liep telkens tegen meubels aan. Ik had tintelingen in mijn benen en een verdoofd gevoel aan de rechterkant van mijn lijf. En er ging een stroomstoot door mijn lijf zodra ik mijn kin richting mijn borst bewoog.”

Rianne kwam in actie voor MS-onderzoek.

Helpt u mee?

Onbegrepen

Openheid over haar aandoening is nodig, vindt Rianne. “MS is een ziekte waar niet veel over bekend is. Vaak wordt het niet goed begrepen. Mensen denken: maar je ziet er goed uit, je bent aan het werk – wat is er dan met je aan de hand? Ze zien echter steeds maar een deel van mij. Ze zien niet wat er met mij gebeurt als ik moe word van het lopen, ze weten niet dat mijn benen net spaghetti lijken of aanvoelen alsof er 50 kilo extra aan hangt. Ze zien niet dat ik blaas- en darmklachten heb en wat dat betekent voor de dagelijks leven. Daarom vertel ik daarover en neem ik ze mee in mijn ziekteproces. Het is beter om mensen, zonder drama, eerlijk te vertellen wat ik meemaak en waar ik tegenaan loop. Ik help mezelf ermee, maar ben ervan overtuigd dat ik er ook anderen mee help. Al is het maar zodat zij nu ook vragen durven te stellen zodat het bespreekbaar wordt.”

Leef in het nu

“Misschien is dit ook mijn manier om ermee om te gaan. Om invulling te geven aan mijn ‘nieuwe’ leven. Die openheid over mijn ziekte helpt mij. En hoewel ik nog zoekende ben, heb ik er ook vertrouwen in dat ik mijn weg vind. Want in de afgelopen zeven jaar heb ik wel geleerd dat je veel meer kunt hebben dan je denkt. Zelfs als je het gevoel hebt dat het je allemaal te veel is, dan blijk je toch sterker dan je aanvankelijk dacht. En wat ik ook heb geleerd: heel cliché maar waar – leef in het nu. MS maakt dat ik niet weet wat in de toekomst op me af komt. Dus neem ik het leven zoals het komt, met de dag, met de week. En ben ik alles, van grote tot kleine dingen, veel meer gaan waarderen. Omdat ik me realiseer dat niets vanzelfsprekend is.”

 


Vrijwilliger
Rianne Meersschaert is vrijwilliger bij Stichting MS Research. Met vriendinnen doet ze al jaren mee aan de Rokjesdagloop, een actie waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar MS. Ook is Rianne ambassadeur van The May50K, een internationaal fitness event dat afgelopen mei voor het eerst in Nederland werd georganiseerd door Stichting MS Research.

 

The May50K
The May50K is een internationaal evenement dat als doel heeft om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte MS, zodat behandeling verbeterd wordt en MS uiteindelijk kan worden genezen. TheMay50K is een initiatief van de internationale MS organisatie, MSIF, en wordt in mei in zes landen simultaan gehouden. Nederland deed hier in mei 2021 voor het eerst aan mee, met Stichting MS Research als organisator. Iedereen kan meedoen aan The May50K. Je kunt je als individu aanmelden, maar ook met een groep of team. De bedoeling is dat je wandelend, hardlopend, zwemmend, fietsend of rollend zoveel mogelijk kilometers maakt en dat je op deze manier (kleine of grote) donaties ophaalt. Het opgehaalde geld wordt voor 100 procent besteed aan nationale en internationale wetenschappelijk onderzoeksprojecten rondom MS.
Lees hier meer over The May50K
Lees hier meer over het resultaat van The May50K en de besteding van de opbrengsten

 

Website gemaakt door: Sturdy Digital