“Aan een 4-jarig kind kun je niet uitleggen wat MS is…”

Anita van der Zwan, moeder en mantelzorger van Mikki

Er kan altijd meer wel dan niet

Anita van der Zwan, 50 jaar. Geboren in Sneek. Jaren werkzaam als administratief medewerkster op een school. Sinds 2 jaar fulltime mantelzorger voor dochter Mikki (21), die sinds haar 4e MS heeft.
“Aan een 4-jarig kind kun je niet uitleggen wat MS is en welke impact dat op je leven gaat hebben. Bovendien was Mikki destijds het eerste en jongste kind in Nederland met MS en moesten we wereldwijd op zoek naar informatie. Behandeling en medicatie was er toen alleen voor volwassenen. Gelukkig is er voor kinderen die nu de diagnose
krijgen veel meer mogelijk. Mikki vindt het geweldig om zich samen met Wolter Kroes in te zetten voor
Stichting MS Research. Onderzoek gaat namelijk voor oplossingen zorgen. Positief zijn zit in Mik’s DNA en in ons hele gezin. Er kan altijd meer wel dan niet en je moet zelf de slingers ophangen. Je kunt denken ‘wat erg dat je je baan opgezegd hebt’, je kunt ook denken ‘wat fijn dat het al die jaren daarvoor nog wel gelukt is’.

Bert, mijn man, was vroeger veel op reis vanwege zijn werk bij de marine. Nu werkt hij alleen aan wal. Dit jaar gaan we voor het eerst weer samen op vakantie. Misschien verheugt Mik zich daar nog wel het meest op … eindelijk zonder haar ouders die altijd meekijken.”

“Begin aan de basis; de oorzaken moeten gevonden worden”
“Ik kan bij niemand op bezoek, want wie heeft er nou een invalidentoilet in huis?”
“Ik maakte van dichtbij mee wat een rotziekte MS is”
Website gemaakt door: Sturdy Digital