“Ondanks de triestheid helpt het dat anderen begrijpen wat je doormaakt”

 

Kelly Hartman had blaren op haar voeten toen ze de laatste kilometers liep in The May50K. Maar ze deed het met liefde – voor haar broer Danny, die MS heeft. “Zonder dat hij het eigenlijk wil, is hij mijn inspiratie.”

In april 2021 plaatste Kelly (32) een berichtje op Instagram. In Nederland leven circa 25.000 mensen met MS, waaronder mijn broer. Voor hem en alle anderen doe ik zonder enige twijfel mee aan The May50K. In mei ga ik in totaal 50 kilometer afleggen om geld op te halen voor baanbrekend MS-onderzoek. Elke bijdrage, groot of klein, is zó ontzettend waardevol.”

“Je wil de pijn wegnemen, maar kan het niet”

Behalve op Instagram zette ze het ook op Facebook, en kreeg er, alles bij elkaar, honderden reacties op. Van vrienden, maar ook van mensen die ze helemaal niet kende. “Ik kreeg berichtjes van mensen die zelf MS hebben, maar ook van mensen die, net als ik, een dierbare hebben die MS heeft. Een broer, een nichtje, een zoon, een hartsvriendin – ‘hoe doe jij dat, hoe ga jij ermee om?’ Vroegen ze. Ongeveer 25.000 mensen hebben MS, en een veelvoud daarvan zijn mensen wiens naaste MS heeft. Allemaal mensen die zich, net als ik, zorgen maken: waar gaat het heen, hoe hard gaat het, hoe ziet de toekomst eruit? Allemaal mensen die zich soms machteloos voelen. Je wil zo graag van betekenis zijn, de pijn wegnemen, maar je kan het niet. Het klinkt raar, maar ergens helpt het om te weten dat er zoveel mensen zijn die ditzelfde ervaren. En ondanks de triestheid, is het fijn om te beseffen dat anderen begrijpen wat je doormaakt.”

De kracht van sociale media

Zonder sociale media had Kelly zich nooit gerealiseerd dat er zoveel ‘lotgenoten’ zijn. “Een meisje appte mij: ‘ik ken je niet, maar ik snap hoe je je voelt. Mijn moeder heeft MS. Ik heb niet zoveel geld, maar ik sponsor je toch.’ Of: ‘Mijn broer kreeg vorige week de diagnose, hoe ben jij ermee omgegaan toen jij het hoorde?’ En zo had ik nog veel meer van dit soort reacties. 80 Procent van mijn donateurs kwam via sociale media tot stand. Samen met mijn collega’s haalden we bijna 9.000 euro op, iets wat we nooit hadden bereikt zonder sociale media. Mijn eerste berichtje was 113 keer gedeeld. Dus kwam het terecht bij mensen die mij niet kenden – maar wel herkenden, want dan blijkt dat je dat ene grote raakvlak hebt.”

Positief in het leven

De inzamelingsactie ging dus als een trein, maar toen zat Kelly ineens met de bizarre situatie dat degene om wie het allemaal draait – Danny – helemaal niet graag in de belangstelling staat. “Hij doet niet aan sociale media, wil niet op de foto. Hij heeft daar totaal geen behoefte aan. Maar mijn deelname aan The May50K en alles wat daardoor in beweging is gekomen, maakte wel indruk op hem. Dus voor het eerst volgt hij wel alles. Alleen treedt hij niet persoonlijk naar buiten en focust hij liever op zijn gezin, familie, zijn vrienden. Hij is 37, heeft een dochtertje van 1, staat ontzettend positief in het leven en hij is dankbaar voor wat hij wél heeft en wat nog wél mogelijk is, zolang het nog kan. Dat maakt hem gelukkig. Ik heb daar alleen maar veel bewondering en respect voor. Zelf heb ik een zoontje van 4 en een dochtertje van 2. Mede door wat Danny is overkomen, besef ik wat een geluk je hebt als je kinderen gezond zijn. Al het andere is alleen maar ruis.”

 


Brightcare

Kelly Hartman werkt bij Brightcare, het bedrijf dat ICT-diensten aan Stichting MS Research levert. Brightcare was een van de vele bedrijven dat deelnam aan de eerste Nederlandse editie van The May50K. In ranglijst van de bedrijven die met een team meededen, eindigde Brightcare bovenaan: het ICT bedrijf haalde € 8.975,- op. “Door onze fijne samenwerking met Stichting MS Research was de keuze snel gemaakt om mee te doen”, vertelt Kelly. “Zo staan wij altijd open om onze klanten ook op een andere, leuke manier te helpen, als vrijwilliger of om deel te nemen aan dit soort mooie initiatieven. Onze collega’s kennen MS Research goed als klant, dus ook zij waren al snel enthousiast om mee te doen. Maar ook door mijn verhaal waren ze extra gemotiveerd. Je doet het samen en helpt elkaar, dat is het mooie eraan. Wat ik te gek vond, was dat we écht een team waren: we motiveerden elkaar en hadden altijd een leuk gespreksonderwerp: ‘hoe gaat het bij jou?’ of: ‘Hoe ver ben je al?’ En vooral de vele donaties waren vaak het gesprek van dag. Het blijft ongelofelijk wat we samen hebben opgehaald. Collega’s die normaliter eigenlijk liever achter hun bureau eten, liepen nu een aantal kilometers in hun pauze. En dat doen ze nog steeds! De symbolische cheque hangt bij ons op een prominente plaats – een mooie reminder voor waar we samen toe in staat zijn en dat maakt iedereen ontzettend trots. Wij doen volgend jaar zeker weer mee.”

The May50K

The May50K is een internationaal evenement dat als doel heeft om geld in te zamelen voor onderzoek naar de oorzaken van en oplossingen voor de ziekte MS, zodat behandeling verbeterd wordt en MS misschien uiteindelijk kan worden genezen. TheMay50K is een initiatief van de internationale koepel van MS organisaties, de MSIF, en wordt in mei in zes landen simultaan gehouden. Nederland deed hier in mei 2021 voor het eerst aan mee, met Stichting MS Research als organisator. Iedereen kan meedoen aan The May50K. Je kunt je als individu aanmelden, maar ook met een groep of team. De bedoeling is dat je wandelend, hardlopend, zwemmend, fietsend of rollend zoveel mogelijk kilometers maakt en dat je op deze manier (kleine of grote) donaties ophaalt. Het opgehaalde geld wordt voor 100 procent besteed aan nationale en internationale wetenschappelijk onderzoeksprojecten rondom MS.
Lees hier meer over The May50K
Lees hier meer over het resultaat van The May50K 2021 en de besteding van de opbrengsten
The May50K zit ook op Facebook: ga voor het laatste nieuws en mooie interviews naar onze Nederlandse May50K Facebookgroep en sluit je aan!
Website gemaakt door: Sturdy Digital