“Samen met mijn onderzoeksgroep moet en zal ik een belangrijke stap verder komen.”

Doctor Susanne Kooistra

Doctor Susanne Kooistra

Neurowetenschapper en moleculair celbioloog. ‘Genexpert’. Toptalent binnen het MS-onderzoek. Ontving daarvoor een MS-Fellowship van onze Stichting en heeft nu een eigen MS-onderzoeksgroep binnen MS Centrum Noord-Nederland. Nog net geen veertig jaar. Getrouwd en moeder van twee dochters.

“Om fundamenteel onderzoek te doen heb je doorzettingsvermogen, flexibiliteit en dus veerkracht nodig. Het soort experimenten dat wij doen kost veel tijd en geduld. Bovendien blijkt de uitkomst, op het moment dat je de resultaten in je hand hebt, vaak nog ingewikkelder dan verwacht. Dan volgt er een nieuwe weg met weer een nieuwe hypothese. En tijd is geld. De wereld verandert snel. Het onderzoek ook. Grote stappen worden in korte tijd gemaakt. Technieken verbeteren voortdurend. Als onderzoeker moet je zowel oog voor detail hebben, als het grote plaatje zien. En bijblijven met de ontwikkelingen. Ik doe echt fundamenteel MS-onderzoek. Weken in het laboratorium en door de microscoop kijken naar cellen in een schaaltje.”

Voor mensen

“Daardoor vind ik de ontmoetingen met patiënten extra relevant. Deze mensen zijn zo veerkrachtig, ze rapen zichzelf constant weer bij elkaar. Mensen met MS hebben enorme interesse in ons onderzoek. Houden hoop en goede moed dat onderzoek ontwikkelingen kent waar niet alleen toekomstige generaties, maar ook zij zelf, iets aan hebben. Over veerkracht gesproken. Ontmoetingen met deze mensen geven mij stimulans om steeds weer door te gaan. Voor ons is het heel inspirerend om te zien hoe zij met hun omstandigheden omgaan. Motiverend is te ervaren dat zij altijd daadwerkelijk iets willen horen over de stand van onze wetenschap. Samen met mijn onderzoeksgroep moet en zal ik een belangrijke stap verder komen. Voor hen. Gelukkig begrijpen donateurs van Stichting MS Research dit. Zonder hen geen onderzoek.”

Steun MS-onderzoek en help Susanne haar doelen te bereiken.

Van onderzoek komt onderzoek

“Onze onderzoeksresultaten leiden vaak tot nieuwe vragen, hypotheses. Daarnaast lees ik veel publicaties en op basis daarvan, maar ook door bijvoorbeeld congresbezoek waar je dingen hoort en met collega’s praat, krijg ik ideeën, die ik snel met collega’s deel om te toetsen of het in essentie een goed plan is. Zo bepalen we vanuit gezamenlijke stappen de keuzes.”

Ziekte-overstijgende hypotheses

“Ik geloof absoluut in ziekte-overstijgende hypotheses! Binnen het onderzoek wat wij doen naar microglia speelt dit zeker. De ontsteking en de reactie van microglia die optreedt bij MS zien we namelijk ook bij andere neurodegeneratieve ziekten. Samenwerking tussen verschillende ziektebeelden is van enorme meerwaarde.”

Lees verder over het onderzoek van Susanne Kooistra naar microglia in de ontwikkeling van MS.

Microglia in de ontwikkeling van MS
“Ik kan bij niemand op bezoek, want wie heeft er nou een invalidentoilet in huis?”
MS-onderzoek
Website gemaakt door: Sturdy Digital