233 MS-risicogenen gevonden in groot internationaal onderzoek

Wetenschappers van het International Multiple Sclerosis Genetics Consortium, waarvan onder anderen het ErasMS MS Centrum in Rotterdam deel uit maakt, hebben 233 genetische afwijkingen gevonden die bijdragen aan de erfelijke gevoeligheid voor MS. Met deze kennis begrijpen wetenschappers beter waarom sommige mensen kwetsbaarder zijn om MS te ontwikkelen. Ook geeft het onderzoek inzicht in welke cellen en processen betrokken zijn in het ziekteproces.

Alhoewel de exacte oorzaak van MS nog niet bekend is, weten we dat MS ontstaat door het ongelukkige samenspel van meerdere factoren. Naast de gevonden 233 erfelijke factoren dragen omgevingsfactoren zoals vitamine D tekort, roken en virus infectie bij aan het ontstaan van MS.

Voor het onderzoek werden de genen van ruim 47.000 MS-patiënten en 68.000 gezonde deelnemers onder de loep genomen. De gevonden genetische afwijkingen die het risico op MS vergroten, spelen een rol in de afweercellen van het bloed (T- en B-cellen) en de afweercellen van de hersenen (microglia).

Omdat de onderzoekers nu meer weten over de genen die betrokken zijn bij MS, kunnen ze verder onderzoek doen naar de cellen waarin deze genen vooral tot uiting komen. In de toekomst kunnen ze met deze informatie mogelijk op zoek naar een manier om de ziekte te stoppen of zelfs voorkomen.

In het ErasMS worden mensen met MS vervolgt voor onderzoek. Zo kan het centrum bijdragen aan deze en andere grote internationale onderzoeken. ErasMS heeft deze zogenaamde cohorten kunnen opbouwen onder andere dankzij de structurele ondersteuning van Stichting MS Research.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Science.  

Website gemaakt door: Sturdy Digital