De erfelijke aanleg in MS verklaard

Weet u het nog? Het doosje met gelukstomaatjes dat vorig jaar bij velen op de mat viel? Dit doosje werd kosteloos beschikbaar gesteld door ‘Vreugdenhil Young Plants’. De foto’s van tomatenplanten in alle groeistadia kwamen zelf nog maanden later onze kant op. Wat een succes! De

 campagne leverde niet alleen veel aandacht voor MS-onderzoek, maar ook een prachtig bedrag, maar liefs € 120.000. De opbrengst gaat naar een nieuw onderzoek van wetenschapper en genen-expert dr. Iris Jonkers van het UMCG in Groningen. In haar onderzoek gaat Iris op zoek naar de genen die echt belangrijk zijn voor MS in de cellen die ertoe doen.

Iris: “De kans om MS te krijgen wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door de genetische aanleg van een persoon (erfelijkheid). Inmiddels zijn er 233 genetische variaties waarvan we weten dat ze verband houden met MS. Dit is aanzienlijk, maar eigenlijk weten we nog niet goed hoe deze genetische aanleg een rol speelt bij het ontstaan van MS. Als we dit wel weten leren we meteen meer over de oorzaak van MS. Daarom is ons doel om de precieze rol van de erfelijke aanleg in MS te verklaren.”

In mei 2019 nam Jan Meilof, directeur MS Centrum Noord Nederland, het eerste ‘tomaten opkweek doosje’ in ontvangst van Martin en Marjan Uittenbroek van Vreugdenhil Young Plants. Dat de opbrengst nu gaat naar een onderzoek binnen zijn MS-centrum maakt de cirkel rond.

Marjan: “Waarom wij dit onderzoek ondersteunen? Mijn moeder had MS en ik kreeg de ziekte helaas ook. Vanaf de diagnose is MS zeer bepalend geweest in onze keuzes en levenswijze om zo ‘gezond’ mogelijk te blijven. Dit onderzoek kan hopelijk bijdragen aan de vragen die er altijd zijn geweest!”

Lees meer over het onderzoek naar de erfelijke aanleg van MS

Website gemaakt door: Sturdy Digital