De erfelijke aanleg in MS verklaard

Op zoek naar de echt belangrijke genen voor MS in de cellen die ertoe doen

“ Helaas kunnen we ons DNA, en dus de genetische aanleg voor MS, niet zomaar veranderen. Maar hopelijk kunnen we het wel beter begrijpen, zodat we beter kunnen begrijpen waarom sommigen MS krijgen, en anderen niet. " Iris Jonker

Belang

De kans om MS te krijgen wordt voor bijna 50% bepaald door de genetische aanleg van een persoon (erfelijkheid). Inmiddels zijn er 233 genetische variaties waarvan we weten dat ze verband houden met MS. Dit is aanzienlijk, maar eigenlijk weten we niet hoe deze genetische aanleg een rol speelt bij het ontstaan van MS. Als we dit wel weten leren we meteen meer over de oorzaak van MS. Daarom is ons doel om de precieze rol van de erfelijke aanleg in MS te verklaren.

Methode

We zullen dit doen op een manier die recent is ontwikkeld en nog nooit is gebruikt in MS. Ten eerste zullen we de echt belangrijke erfelijkheidsbouwstenen voor MS bepalen in verschillende soorten cellen die een rol spelen in het ziekteproces, zoals immuuncellen, zenuw- en hersencellen. Ten tweede zullen we de functies die door deze bouwstenen worden beïnvloed onderzoeken in de grootste hoeveelheid beschikbare monsters ooit van het immuunsysteem (31,684 bloedafnames) en van de hersenen (8,635 weefsels). De enorme hoeveelheid metingen is heel belangrijk om met grote zekerheid de effecten van de bouwstenen te kunnen bepalen op alle genen en ziekteprocessen die ertoe doen in MS. Beide aspecten zijn vernieuwend: Nog nooit werden de belangrijke bouwstenen voor MS met zoveel precisie bepaald en zijn de gevolgen van de bouwstenen op deze schaal in kaart gebracht.

Verwacht resultaat

Niet alleen helpt dit onderzoek ons beter te begrijpen waardoor MS ontstaat, maar ook waarom sommige mensen met genetische aanleg wel MS krijgen, en anderen niet. Tevens zal het aangrijppunten identificeren die kunnen leiden naar een betere behandeling voor MS.

Impact

Want, als je MS snapt kun je ook gerichter oplossingen zoeken. En als je begrijpt wat de erfelijke aanleg in één bepaalde patiënt echt doet, kun je daar ook de behandeling op aanpassen door met precisie te voorspellen welke (nieuwe) behandeling voor een individuele patiënt het beste is.

 

Dr. Iris Jonkers (Universitair Medisch Centrum Groningen), dr. Karim Kreft (ErasMS MS Centrum Rotterdam) en dr. Jan Meilof (MS Centrum Noord Nederland)19-1060 MS

€ 285.000 voor 3 jaar, toegekend in 2020

Dit onderzoek wordt mede-mogelijk gemaakt door Vreugdenhil Young Plants